Jobs ve filmu uvede na trh Macintosh, NeXT cube a iPod

Kultura Kultura
19. 11. 2012 15:55
Scénarista Aaron Sorkin popsal chystaný film o zakladateli Applu
Představení nového MacBook Air účastníkům Macworld Convention a Expa v San Franciscu, v lednu 2008.
Představení nového MacBook Air účastníkům Macworld Convention a Expa v San Franciscu, v lednu 2008. | Foto: Reuters

Praha - Biografický film o zakladateli společnosti Apple, Stevu Jobsovi bude vystavěn velmi zajímavým způsobem. Scénárista Aaron Sorkin (Social Network, Moneyball) již v minulosti prohlásil, že by těžko zpracovával Jobsův „životopis od kolébky do rakve". Nyní je jasné, že devadesátiminutový film se bude skládat ze tří půlhodinových scén probíhajících v reálném čase.

Každá z nich bude vyprávět o zrodu a uvedení nějakého Jobsova klíčového produktu. Konkrétně půjde o osobní počítač Macintosh (1984), NeXT cube (1990) a iPod (2001). Scénář bude založen na knižní biografii od Waltera Isaacsona, jenž také převedl do knižní podoby životní dráhy Henryho Kissingera, Benjamina Franklina a Alberta Einsteina. Společnost Sony Pictures měla pořídit práva na životopis ještě před jeho vydáním za částku mezi 1 až 3 milióny dolarů. Sám Sorkin však chce především využít vlastní výzkum.

"Sjednávám si setkání s všemi lidmi ze Stevova života, od (spoluzakladatele Apple, taktéž Steva) Wozniaka, po ty všechny, kteří se podíleli na Macintoshi," říká scénárista. "Takže jsem poznal osoby, které ho obdivují, i když je někdy rozplakal, ale dokázal je všechny vycvičit v tom, co dělají."

Později prozradil, že po ipodovém segmentu bude mít snímek ještě jednu část - verzi appleovské televizní reklamy "Think Different".

"Pokud budu moci zakončit film tím textem, tím komentářem "tohle je pro bláznivé", pokud si budu moci zasloužit ten konec, pak napíšu film, jaký jsem si přál," dodal Sorkin.    

Plánovaný formát již někteří zpochybňují - jako například příznivci výrobků od Apple ze stránky Macrumors, kteří by si přáli například vidět setkání zesnulého se svým rivalem, zakladatelm Microsoftu Billem Gatesem.     

Režisér, představitel hlavní role nebo čas začátku natáčení filmu zatím nejsou známé.

Jobs byl filmově ztvárněn již v roce 1999 ve filmu Piráti ze Silicon Valley, kde jej představoval Noah Wyle (Pár správných chlapů, Donnie Darko, Flynn Carsen: Honba za kopím osudu). Kromě projektu se Sorkinovým scénářem se chystá nezávislý životopisný snímek Jobs režírovaný Joshuou Michaelem Sternem, v němž si titulní postavu zahraje Ashton Kutcher (Texas Rangers, Osudový dotek, Hlavně nezávazně).

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jaké budou filmové novinky?

 

Právě se děje

Další zprávy