Jim Carrey začal říkat Ano a diváci mu na to kývají

22. 12. 2008 15:30
Komedie Yes Man vyhrála žebříček návštěvnosti
Foto: archiv

Los Angeles - Komik Jim Carrey už dlouho neměl pořádný „ksichtící film" a vůbec „komedii pro normální lidi". Teď zase jednu natočil a staly se dvě věci: 1) vyhrál s ní žebříček návštěvnosti. 2) Bohužel tím nejbídnějším způsobem v porovnání se svými ostatními filmy podobného ražení.

Snímek Yes Man o původně negativistickém chlapíkovi, který jednoho dne začne říkat na všechno Ano, utržil přes víkend 18, 2 milionů dolarů.  Jistě, předchozí Carreyho snímky Finty Dicka a Jane a thriller 23 utržily oba při premiérovém víkendu kolem 14 milionů, jenomže to nebyly typické šklebivé carreyovky.

Carrey se do hry nevrátil

Klasičtí zástupci tohoto subžánru utržili mnohem více. Lhář, lhář (1997) měl 31 milionů, pokračování Ace Ventury (1995) 37 milionů, Já, mé druhé já a Irena (2000) 24 milionů a Božský Bruce (2003) dokonce 68 milionů. I relativní podivnosti jako Grinch a Lemony Snicket, kde byl Carrey trochu omezen maskami, si vedly dobře - 55 a 30 milionů za víkend.

Foto: archiv

Carrey mezitím začal hrát - z komerčního hlediska sebevražedně - v náročnějších filmech jako byl Formanův Muž na měsíci nebo Věčný svit neposkvrněné mysli; ty otvíraly zhruba s 8 miliony na tržbách. Spojit umělecké ambice a finanční úspěch se mu podařilo v Truman Show, která se vyšvihla až na 31, 5 milionu.

Výsledek Yes Mana tedy neodpovídá předpokladům vrátit do hry „toho starého dobrého Jima Carreyho". I recenzenti jsou poněkud rozpolcení. Překvapilo je především to, že režisér Peyton Reed, který před pár lety uvedl velmi stylovou komedií Kašlu na lásku, nyní zabředl do úplně bezpohlavní formy.

Oceňují naproti tomu souhru Carryeho s jeho hereckou partnerkou Zooey Deschanelovou, která prokazuje mimořádný komický talent. Pro herečku, kterou před časem za její matný výkon v thrilleru Stalo se téměř všichni strhali, musí být zadostiučinění číst si, že je chvílemi hlavní hvězdou filmu.

Jim Carrey a Zooey Deschanel na harrypotterovské party
Jim Carrey a Zooey Deschanel na harrypotterovské party | Foto: archiv

Jak shrnul recenzent Tom Long z deníku Detroit News: „Je zřejmé, že Carrey má pořád šťávu - jen potřebuje někoho, kdo by ji z něj správným způsobem vymáčknul."

A Will Smith si vybral hodně slabou chvilku

Druhé místo o uplynulém víkendu obsadila další novinka, mystérium Seven Pounds (Sedm životů) s Willem Smithem. Příběh o muži, který trpí pocity viny a rozhodne se pomoci sedmi neznámým lidem, aby odčinil svůj tajemný hřích, utržil v amerických kinech 16 milionů dolarů.

Ani to není příliš mnoho na film s předraženou megahvězdou; když má Smith slabší chvilku, vytáhne z peněženek diváků za víkend 40 milionů, když má dobrou chvilku, tak i 60 či 70.

Produkční náklady Sedmi životů (jak se u nás snímek bude jmenovat) byly okolo 55 milionů a k tomu je třeba započíst reklamu. S režisérem Gabrielem Muccinem už Smith natočil loni obdobný doják Štěstí na dosah, které v předvánoční Americe lákalo davy a utržilo přes „slabší" rozjezd 26, 5 milionů celkem 163, 5 milionu.

Foto: archiv

Recenze Sedmi životů jsou přitom převážně zdrcující. Kritici si všímají hlavně nesmyslně vykalkulovaného scénáře, jehož pointa se přitom už po první půlhodině stane průhlednou.

Jak napsal Brian Tallerico z časopisu Movie Retriever: „Jedinou skutečnou záhadou tu je, proč byl takový ufňukaný scénář udělán pro velké plátno a co přimělo Smithe a Muccina myslet si, že to pak mohou stočit k temnému melodramatu."

James Berardinelli ze stránky  ReelViews přímo tvrdí: „Na emocionální úrovni by se dalo tvrdit, že jde o uspokojivý film. Ale na intelektuální úrovni je to zklamávajícím způsobem mělké."

Zdaleka největší obhajobu naopak sepsal Peter Howell z Toronto Star, který tvrdí, že z filmu sice "můžete být frustrováni nevyváženým a manipulativním vyprávěním, ale také můžete být lapeni  roztroušenými stopami, které nakonec vedou k určitému rozhřešení".

Foto: archiv

Pozoruhodné je, že mezi obyčejnými diváky jsou ohlasy podstatně lepší, přičemž statistika internetových databází zaznamenává, že ženy (ve všech věkových kategoriích) na tento film reagují podstatně hůře než muži. Čímpak to? Tuto záhadu můžeme rozlousknout 12. března, kdy Sedm životů půjde do české distribuce.

Zoufálek to přehnal s nasazením

Na třetím místě se nachází třetí a poslední novinka týdne, 3D animovaný snímek Příběh o Zoufálkovi (The Tale of Despereaux), v němž je za hlavního hrdinu středověký myšák s kordem a obrovskýma ušima. Za výrobou Zoufálka, jenž se poprvé objevil v populární dětské knížce Kate DiCamillové, stojí prozatím nepříliš osvědčení tvůrci spojení například s filmech Spláchnutej.

Nasazení do 3100 kin najednou se ovšem ukázalo přehnané - snímek utržil pouhých 10, 5 milionu. Náklady sice nebyly oficiálně zveřejněny (což bývá u animovaných filmů časté), ale rozhodně nešly pod 30 milionů. Na to je Zoufálek graficky příliš luxusní a hlavní role v něm nadabovali herci, kteří neberou úplné drobné - Matthew Broderick, Dustin Hoffman, Kevin Kline či Emma Wattsonová (Hermiona z Harryho Pottera).

Foto: archiv

Stephen Witty z Newark Star-Ledger ocenil na Zoufálkovi velmi pečlivou práci na jednotlivých pozadích scén a vytvoření bohatého vesmíru různých hlodavců.

Jak se vyznal recenzent Michael Philips z Chicago Tribune: „Obdivoval jsem více celkové nasazení, než že bych miloval výsledek. Příběh o Zoufálkovi je nicméně pořád víc než jen průměrný animák."

Milionář ze slumu sbírá peníze

Čtvrtá příčka žebříčku s 10, 2 miliony patří katastrofické sci-fi Den, kdy se zastavila Země, v níž Keanu Reeves v roli mimozemšťana přijde zvěstovat lidstvu jeho brzký zánik.

Na pátém místě jsou Čtvery Vánoce (7, 75 mil.), na šestém romantický horor Stmívání (5, 2 mil.), na sedmém psí animák Bolt (4, 25 mil.), na devátém epické melodrama Austrálie (2, 33 mil.) a na desátém místě bondovka Quantum of Solace (2, 15 mil.).

Slumdog Millionaire
Slumdog Millionaire | Foto: Reuters

Vyjma nešťastně nákladné Austrálie, jež se stává jedním z propadáků roku, si všechny filmy s dosavadně nastřádanými sumami vedou komerčně  dobře.

Relativní překvapení se nachází na osmém místě Top 10, kde s pouhými 589 kopiemi skončil miláček filmové kritiky, Slumdog Millionaire (Milionář ze slumu), dojemný sociální příběh o indické verzi soutěže Chcete být milionářem.

Film postupně s přibývajícími cenami a nominacemi nabírá i počet kopií. Uplynulý týden utržil 3,15 milionu a měl nejvyšší průměrnou návštěvnost v sálech. Momentálně již má snímek s rozpočtem 15 milionů dolarů americké tržby přes 12 milionů, a to se teprve rozjíždí oscarová sezóna a čekají ho premiéry v dalších státech po celém světě.

 

Právě se děje

Další zprávy