Jedny noviny a fešáka Belmonda, prosím

gra
27. 10. 2006 9:51
Praha  - Vůbec poprvé v Česku vycházejí na DVD filmy s francouzským policajtem a rošťákem. Edice bude k mání za nízkou cenu v každé trafice.

Snímky s Belmondem doposud čeští diváci oficiálně vídali pouze v kinech či v televizi, na jiném nosiči vyšly pouze dva tituly: Amazonka (2000) a jedenáct let starý snímek Bídníci 20. století.

Prvním filmem nové edice je Velký risk z  roku 1969, který tímto bude mít českou premiéru. Další jsou na řadě Manželé z roku II a slavný Policajt nebo rošťák. V listopadu pak na pulty dorazí filmy Kašpárek a Velký šéf, v prosinci titul 100 tisíc dolarů na slunci z roku 1964.

V příštím roce budou následovat další Belmodnovy snímky. Společnost Mido Film má v plánu ze zhruba šededesáti snímků s Belmondem dostat na český trh třetinu.

Jean-Paul Belmodno ve filmu Zuydcoote
Jean-Paul Belmodno ve filmu Zuydcoote | Foto: Aktuálně.cz

"Protože Belmondo často hrál ve filmech koprodukovaných několika společnostmi z různých zemí, je vyřizování autorských práv velmi komplikované - spoluvlastníků práv je několik," říká ředitel Mido Film Petr Vodák. O právech k prvním šesti filmům prý jednal rok a půl.

Filmy nebudou k dispozici s titulky. Jsou jen dabované tak, jak si je lidé mohou pamatovat z českých kin. Belmondovi propůjčili hlas Jiří Krampol, Jan Tříska či Miroslav Moravec.

Jen zmíněný snímek Velký risk nově nadaboval Martin Stránský - Belmondo je ve filmu přibližně třicetiletý a hlas Jiřího Krampola v by jeho současném věku originálu sotav odpovídal.

Na DVD budou filmy uvedeny také ve verzi s původním francouzským zněním. Filmy se budou prodávat ve vybraných obchodních řetězcích a v síti novinových stánků za 150 korun.

Mido Film totiž zastává názor, že "po vstupu do Evropské unie máme mít stejné možnosti jako obyvatelé ostatních členských zemí, kde film na DVD stojí jako tři krabičky cigaret, deset litrů mléka či lístek do kina".

 

Právě se děje

Další zprávy