Jeden svět vyhrál film o uprchlících před civilizací

Kultura Kultura, Red Kul
19. 3. 2009 17:10
Rekordní festival pokračuje v dalších městech
Foto: Jeden svět

Praha -   Letošní, jedenáctý ročník festivalu Jeden svět má na přehlídku o lidských právech poměrně netradičního vítěze. V hlavní soutěži zvítězil dokument Pod úrovní moře režiséra Gianfranca Rosiho, jenž vypráví o lidech, kteří žijí v kalifornské poušti pár kilometrů od hranic s Mexikem.

Za sebou nechali svou minulost a začali vést nový život v místě bez tekoucí vody a elektřiny. Bydlí v autobusech, karavanech či ve stanech, den i noc tráví podle svého. Dokument zachycuje v průběhu čtyř let osudy sedmi obyvatel pouštní osady.

Foto: Jeden svět

"Zdánlivá bezstarostnost nebo alkoholové opojení se někdy vytratí a my se dostáváme pod skořápku jejich zdrženlivosti, kde se skrývají tajemství, touhy, smutky i slasti... Pouštní osada, na první pohled tolik odlišná od metropolitního kalifornského života, nám tak může připadat odpudivá a současně i velmi blízká strukturou pocitů jejích obyvatel - stejně jako slova písně Pod úrovní moře opakující se v nekonečné smyčce," stojí v katalogu o snímku, jenž získal cenu za nejlepší dokument už na loňském benátském festivalu.

Slavnostní předání trofejí proběhlo ve čtvrtek večer v kině Lucerna a cna za nejlepší režii zůstává v Česku. Získala ji režisérka Jana Ševčíková za svůj snímek Gyumri.

Film, který už byl v českých kinech, dostal název podle arménského města postiženého před dvaceti lety ničivým zemětřesením. Režisérka se na místě katastrofy setkala s rodinami, které se dodnes vyrovnávají se ztrátou blízkých.

Foto: Jeden svět

Hlavní porota udělila dvě zvláštní uznání filmům Vesnice jednoho muže a Kam jsme se narodili.
 
Dokumenty z kategorie Máte právo vědět soutěžily o Cenu Rudolfa Vrby. Porota se skládala z aktivistů, kteří se angažují v boji za lidská práva. Její členka Yoana Sánchez z Kuby hlasovala prostřednictvím internetu, protože jí stát neumožnil vycestovat.

Její volba souzněla s ostatními kolegy a kolegyní: společně vybrali snímek Zahnat ďábla do pekla o liberijských ženách, které se bez ohledu na různou víru společně pokusily ukončit tamní válku. Také tato porota udělila zvláštní uznání, získal ho snímek Armáda v sárí.

Porota Václava Havla uděluje zvláštní cenu za film, který výjimečným způsobem přispívá k ochraně lidských práv, a rozhodla se pro dokument Barmský VJ.  Tentýž film zvolila i studentská porota, jež vybírá nejlepší film z kolekce snímků Jeden svět pro studenty.

Foto: Jeden svět

V kategorii krátkých forem do 35 minut se uděluje Cena primátora. Porota složená tradičně ze zástupců prestižních dokumentárních festivalů ji dala filmu Tři chorvatského režiséra Gorana Deviće, jenž se rozhodl vyzpovídat tři muže aktivně zapojené do války na území bývalé Jugoslávie.

Festival znovu potvrdil rostoucí zájem. Návštěvnost 11. ročníku dosáhla jen za pražskou část v úterý večer (po šesti dnech) přesně 30 019 diváků.  To znamená téměř o 2 000 víc než loni, kdy se poprvé podařilo v celkovém součtu s regionálními přehlídkami prolomit hranici 100 000 diváků.

"Nesmírně si cením zájmu diváků o letošní ročník. A ještě více než rekordní počet mě těší, že drtivá většina z nich zůstává po projekcích v kinech na debaty s hosty festivalu či s odborníky," říká zakladatel a ředitel Jednoho světa Igor Blaževič.

Diváci svým hlasováním pomohli i při sestavování programu Ozvěn Jednoho světa, jež se uskuteční v kinech Lucerna a Světozor. V pátek se budou v kině Lucerna promítat filmy Zapomenuté transporty do Polska, Tři a Svědectví z Tibetu a v kině Světozor dokumenty Afghánské ženy za volantem a Armáda v sárí.

V sobotu Lucerna uvede Japonský příběh lásky a nenávisti a zopakuje také zahajovací snímek Barmský VJ. Ve Světozoru se divákům v sobotu znovu představí filmy Zahnat ďábla do pekla a Pizza v Osvětimi.

V současné době mohou diváci filmy Jednoho světa vidět nejen v Praze, ale i v Brně, Ostravě, Ústí nad Labem či Českých Budějovicích. Ve čtvrtek začal festival v Teplicích a v pátek startuje v Mělníku.
Celkově se Jeden svět letos představí včetně Prahy ve 30 městech po celém Česku.

 

Právě se děje

Další zprávy