Jakubisko chystá film o krvavé hraběnce

Hej, ČTK
2. 12. 2005 14:00
Praha - Už 13. prosince začne Juraj Jakubisko na Slovensku natáčet velkofilm Bathory o největší vražedkyni všech dob.

Jakubisko tedy konečně naplní svůj dlouholetý záměr natočit příběh uherské šlechtičny Alžběty Bathoryové, známé z Nižnánského románu Čechtická paní. Už v létě na karlovarském filmovém festivalu Jakubisko uvedl podrobnosti o snímku, jehož rozpočet je na česko-slovenské poměry astronomických 300 milionů korun. Film se má natáčet v angličtině a v mezinárodním obsazení. Premiéra je plánována na konec roku 2006.

Alžběta Bathory
Alžběta Bathory | Foto: Aktuálně.cz

Krvavá grófka, jak se kontroverzní šlechtičně říkalo, byla prý krutá a despotická. Podle řady legend propadla černé magii a čarodějnictví a kvůli víře v sílu a léčivé účinky panenské krve vraždila své služky a pak se koupala v jejich krvi.

Režisér chce ve svém snímku vyvrátit krvavou legendu a naznačit, že za ní jsou možná jen dobové politicko-mocenské intriky. O svém přístupu k látce Jakubisko řekl: "Na hororovou část se zaměřila řada hollywoodských tvůrců. Vycházeli z toho, že tato šlechtična měla zavraždit 650 osob, čímž se dostala do Guinnessovy knihy rekordů. Já ji chci z této knihy vymazat. Nepřipravuji horor, ale akční politický thriller."

Kolem připravovaného projektu filmu Bathory vznikla podobná situace jako kolem dalšího velkofilmu současné české kinematografie, Hrabalova Obsluhoval jsem anglického krále. Záměr natočit Nižnánského román Čechtická paní oznámil už v polovině 90. let i Zdeněk Troška. V jeho představách měla titulní roli ztvárnit Meryl Streep, Elizabeth Taylor či Cher. V roce 2002 ale Troška od projektu po nedohodě s Američany naštěstí odstoupil.

Jakubiskovým zatím posledním filmem bylo Post coitum, slabý snímek ze současnosti, jehož režii převzal po mladém Marcelu Bystroňovi. Mýticko-historická látka by mohla Jakubiskovi sednout více, jak už dokázal ve svých epicky pojatých dílech typu Tisícročné včely či Nejasné zprávy o konci světa.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy