Jak to vypadá v bažinách, kde žijí Ukrutně šťastni

Irena Hejdová Irena Hejdová
3. 10. 2008 10:00
Hororový western z Dánska míří do českých kin
Foto: mff kv

Recenze -Strhující drama Po svatbě následuje záhy v českých  kinech další dánský film. Vítěz letošního karlovarského festivalu je znovu důkazem, že severští filmaři umí skloubit umělecké nároky s diváckou atraktivitou snad nejlíp na světě.

Ukrutně šťastni má vše, co ze severského filmu činí krále. (Zdánlivě) silný příběh, výborné charaktery i proklatě černý humor.

A také podmanivou atmosféru, tady vycházející z místa děje - bažinatého zapadlého kraje, kam přijíždí hrdina, mlčenlivý policista Robert Hansen.

Z města sem byl uklizen ze zpočátku nespecifikovaných důvodů a nadšen z příjezdu do zapadákova opravdu není. Stejně jako jeho nedůvěřiví obyvatelé, kteří se chovají dost podivně.

Přesto Robert postupně do svérázné komunity zapadne - samozřejmě tím víc, čím víc přijme její návyky včetně správného věšení prádla, nošení čvachtavých holínek a tajení, mlžení a překrucování všeho, co se lze dozvědět.

Ukrutně šťastni
Ukrutně šťastni | Foto: Cinemart

Ještě předtím se pokusí nastolit pořádek alespoň v jedné věci - v kriminálním případu manželského týrání, které se mělo odehrát mezi záhadnou Ingelise a jejím agresivním manželem Jorgenem. I tady ale zabředne Robert hlouběji, než by sám chtěl.

Svým syžetem i zpracováním Ukrutně šťastni připomíná spíš western, stejně působí i jeho mlčenliví hrdinové, kteří se spíše než slovy vyznačují činy.

Pro trochu krutosti v tomhle kraji nikdo nejde daleko, vždyť zahlazení stop v rozsáhlých bažinách obklopujících městečko není náročné.

Všudypřítomná tajemství dusí svou silou i Roberta, ale nelze se jim ubránit: tajemství jsou přece od toho, aby se odhalovala, zvláště jste-li policista. Navíc přijel na venkov odčinit městské hříchy,  a tak není divu, že se urputně vrhá na cestu za pravdou.

Jde to však ztuha; zvlášť tady, kde lidé občas mizí a kde jako na každém maloměstě všichni všechno vědí, ale nikdo nic neprozradí.

Robert se musí chytat malých návnad a vmanipulovávat se do komicky děsivých situací typu přebíjené v alkoholismu s Jorgenem.

Ukrutně šťastni
Ukrutně šťastni | Foto: Cinemart

Oproti filmu Po svatbě, který jde ve stopách bergmannovské tradice, je Ukrutně šťastni spíš následníkem strašidelných pověstí o trollech a děsivých severských příšerách.

Vypráví o muži s temnou minulostí ve městě s temnou přítomností a nejspíš i budoucností.

V závoji atmosféry si divák dlouho ani nevšimne, co je vlastně uvnitř. Stejně jako mlhy zahalují neprozkoumané bažiny, je i tahle hříčka obalena rafinovaným krytím: skvělými hereckými výkony počínaje a vzývanou, až hororově budovanou atmosférou konče.

Groteskně hororová atmosféra, v níž kočky mohou mluvit a v níž pod nasáklým kobercem není nikdy dost krve, aby jí tam nemohlo být ještě víc, vrcholí v závěru, kdy se Robert definitivně octne v šachu vesničanů.

Tady divákům definitivně doklapne, že s nimi autoři celou dobu hráli jen hru, i když velmi rafinovanou. Přinese to rozčarování, které zpětně filmu ubere na půvabu části - ale na vrácení vstupného to už v té chvíli nebude.

Ukrutně šťastni (Frygtelig Lykkelig), Dánsko 2008, scénář Henrik Ruben Genz, Dunja Gry Jensen podle románu Erlinga Jepsena, režie Henrik Rubun Genz, hrají Jakob Cedergren, Kim Bodnia, Lene Maria Christensen a další. 105 minut, distribuce Cinemart. Česká premiéra 2. října 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy