Jak se Jaroslava Adamová rozvádí s Pavlem Landovským

9. 9. 2008 9:00
Film Vnučka otevírá i téma volyňských Čechů
Vnučka: Jaroslava Adamová a Pavel Landovský
Vnučka: Jaroslava Adamová a Pavel Landovský | Foto: Aktuálně.cz

Praha - "Nazdar Adamová, ukaž nehty, jestli je máš nalakovaný, tak seškrábat!" zahulákal od dveří Pavel Landovský na Jaroslavu Adamovou. Tak popisuje režisérka Lenka Kny první setkání ústřední dvojice svého právě natáčeného filmu Vnučka.

Landovský s Adamovou ztvárňují postarší manželskou dvojici manželů Vikových, které to v reálu funguje očividně podobně jako ve filmu.

"Jaroslava Adamová s úsměvem a lehkým ušklíbnutím ukázala ruce, odpověděla Ahoj Pavle, už jsem tě léta neviděla, a dál se věnovala své cigaretě," dodává režisérka.

Spolu s Adamovou a Landovským se na plátně vůbec poprvé objeví talentovaná brněnská herečka Helena Dvořáková, nyní v pražském angažmá. Ztvární titulní vnučku, právničku Katku, která se ocitne před úkolem rozvést své prarodiče. "Je to velké dobrodružství kombinovat staré bardy s filmovou novickou," říká režisérka.

Vnučka: Helena Dvořáková
Vnučka: Helena Dvořáková | Foto: Aktuálně.cz

Žádost o rozvod podává ve filmu osmdesátiletá babička, která vnučku vychovávala. Katka přijíždí z Prahy do rodného domu.Chce zjistit, proč chce babička všechno zničit a kdo je na vině.

Pátráním odhalí řadu nesrovnalostí v historii rodiny. Ale nejhorší je, že se idyla, kterou měla Katka zafixovanou od dětství, promění v hořký reál.

Současná doba vyžaduje jasná rozhodnutí, stejně tak jako dramatická doba mládí Katčiny babičky, takže příběh nezůstává s otevřeným koncem.

Námět vznikl podobně jako ve filmu:

"Když jsem byla malá, našla jsem jednou v létě o prázdninách na půdě u babičky zvláštním písmem psané úřední dokumenty, a když jsem se v dospělosti o ně začala zajímat, zmizely. No, nenapadlo by vás, že to má nějaký vážný důvod?" ptá se režisérka.

A tak začalo pátrání, kusé vyprávění pamětníků a s ním už spolupracovala fantazie a příběh byl na světě. "Je to příběh o lásce, rodinném tajemství a pátrání po minulosti," shrnuje Lenka Kny. Téma volyňských Čechů navíc slibuje nazřít zcela nově.

"Pojem volyňský Čech je velmi často spojován pouze s imigrací Čechů z Ukrajiny v 90. letech. Ale že prapraprarodiče nynějších Volyňáků emigrovali z Čech už na konci 19. století - někteří do Ameriky, jiní na pozvání cara do Ruska."

Právě ti druzí jsou hrdiny filmu Lenky Kny: "Schytali všechno - carské rusko a bolševický převrat, Stalina, hladomor, válku, návrat do Čech do vysídleného německého pohraničí a opět převrat."

Katčinu kamarádku, novinářku Sylvii, hraje Anna Polívková, známá mimo jiné z Vejdělkových Účastníků zájezdu, postavu starého neodsunutého Němce Heinricha ztvární František Němec.

Dalšími do herecké sestavy jsou Matěj Hádek v roli Katčina, asi nejen spolužáka z dětství. "A Alois Švehlík je Katčiným filmovým otcem - lodním kapitánem Viktorem. Marián Roden se objeví v roli podivínského pana Bartáka," prozrazuje Kny.

Film točí jako svůj debut podle vlastního scénáře, který prošel evropským scénáristickým workshopem, pořádaným programem Media.

Kny je také držitelkou ceny RWE a Barrandov Studia za námět adaptace Slavné Nemesis Ladislava Klímy. Za sebou má natáčení několika dokumentů, klipů, reklam, divadelní režii i krátký hraný film.

Film se v produkci Viktora Schwarcze začal natáčet na začátku srpna, teď jsou práce u konce.  Natáčelo se v exteriérech na samotě u řeky, u Děčína na hranicích s Německem, začátkem září se štáb přesunul do Prahy.

"Jsme výborný malý štáb, kde každý pracuje do úmoru, asi i proto, že má rád film. Točíme přitom s minimální rozpočtem," uzavírá režisérka.

Premiéra je prozatím plánována na duben příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy