Iron Man 2 to do USA vezme přes Evropu včetně Česka

Kamil Fila Kamil Fila
26. 4. 2010 15:30
Úspěšný comics se vrací s Rusem Rourkem v zádech
Foto: Marvel

Los Angeles - Byl to až nečekaně velký hit před dvěma lety. Ve světě méně známý comics Iron Man o zbrojařském magnátovi, který si vyrobí multifunkční bojové brnění, díky němuž může potírat zlo, překvapil svým sebeironickým humorem a prakticky byl hvězdným návratem odepisovaného herce Roberta Downeyho Jr.

Jen v amerických kinech snímek utržil 315 milionů dolarů, což nakonec bylo víc než ve zbytku světa; byl to také jeden z prvních velkých hitů na blu-ray discích. Comicsové nakladatelství Marvel tedy svou první samostatnou filmovou produkci určilo správně.

Foto: Marvel

Díky Iron Manovi pak odhalili monumentální plány utvořit kontrolovanou sérii svých dalších comicsů, kdy budou jednotliví herci a hrdinové procházet více filmy najednou a nakonec utvoří tým The Avengers. Kromě Iron Mana a Neuvěřitelného Hulka to budou příští rok Thor a Captain America, velkofilm The Avengers pak přijde v roce 2012.

Hodně humorných hlášek

Iron Man 2 navazuje na to, že na konci prvního dílu multimiliardář Tony Stark odhalí svou superhrdinskou totožnost a o jeho vynález začne mít zájem vláda. Pikle proti němu kují i obchodní konkurenti a navíc se ozvou Rusové, které v minulosti poškodila zbrojařská firma Starkova otce. Proti Iron Manovi-Starkovi tak stojí jeho rival Justin Hammer a tajemný Ivan Vanko.

Downey Jr. díky Iron Manovi přišel k dalším úspěšným rolím - ať už to byla parodie na válečné filmy Tropická bouře nebo nový Sherlock Holmes. Scenáristu Tropické bouře, jinak herce Justina Therouxe, pak Downey doporučil i pro Iron Mana 2, tudíž lze přes dramatický příběh očekávat hodně humorných hlášek.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Režisér jedničky Jon Favreau, který se jinak dosud také živil hlavně jako herec, si neváhal ve dvojce přidělit i jednu z vedlejších rolí - Happy Hogana, bývalého boxera, jenž prohrál všechny své zápasy.

Inspirován rekordním Temným rytířem chtěl Favreau natočit do Iron Mana 2 několik sekvencí pro formát IMAX speciálními kamerami s vysokým rozlišením, ale nakonec uznal, že by některé speciální efekty nepůsobily přesvědčivě. I tak zabrala složitá produkce přes 71 natáčecích dní a po prvních testovacích projekcích a hrubém sestřihu bylo potřeba ještě přidat několik dní dotáček.

Jedním z důvodů dlouhého natáčení byl i komplikovaný storyboard akčních scén, jehož autorem je animátor Genndy Tartakovsky (Powerpuff Girls, Dexter´s Laboratory, Samurai Jack), jehož návrhy překračovaly obvyklé konvence hraných filmů a využívaly spíše potenciálu animace. Narychlo naopak musel poté pracovat skladatel John Debney, jenž stihnul složit hudbu za pouhé čtyři dny.

Rourke v ruském věžzení

Foto: Marvel

Obsazení a historie obsazování Iron Mana 2 pak připomíná who is who v Hollywoodu. Do role Starkova konkurenta Justina Hammera se počítalo původně s Al Pacinem, protože tato postava je i v comicsu starší muž. Nakonec byl vybrán Sam Rockwell (Milujte svého zabijáka, Moon), s nímž se přitom před lety počítalo právě do role Starka, než ji dostal Downey Jr.

Starkova otce pak měl hrát Tim Robbins, nakonec jím ale bude John Slattery. Ve filmu se měl rovněž objevit Edward Norton coby vědec Bruce Banner, jenž se proměňuje do běsnícího Hulka, ale tento krok propojování marvelovského vesmíru zatím nevyšel.

Nevrátí se ani Terence Howard (Hustle and Flow) coby Starkův vojenský spojenec, poručík Rhodes. Namísto něj nastoupí Don Cheadle (Dannyho parťáci 1-3, Hotel Rwanda, Zrádce), který s Howardem kdysi hrál v oscarovém snímku Crash a pokusil se nyní Howarda v jeho roli co nejvíc napodobit. Důvody změny obsazení jsou dosud nejasné; pro samotného Howarda prý bylo překvapením, že se smlouva nevztahovala na pokračování.

Foto: Marvel

Z pozitivních zpráv zůstalo dlouho dopředu ohlášené naopak angažmá Mickeyho Rourka (Sin City, Wrestler) coby ruského zabijáka Ivana Vanka. Tato postava ve filmu bude kombinací několika identit z původního comisu (Ivana Vanka, Crimson Dynama a Whiplashe).

Rourke vzal přípravu velmi vážně a speciálně kvůli ní navštívil i věznici Butyrka v Moskvě, aby odkoukal, jak vypadají a mluví ruští kriminálníci. Zasadil se rovněž o to, aby polovina Vankových dialogů byla v ruštině. Designéři se pak pro podobu Vankových/Whiplashových bičů nechali inspirovat světelnými meči z Hvězdných válek. Designových změn doznalo i Iron Manovo brnění, které se nyní skládá do série drátů a plátů.

Černá vdova Scarlett 

Největší bitva byla svedena o roli Nataši Romanoff alias Černé vdovy - nejprve ji dostala Emily Bluntová, která vyšachovala Jessicu Bielovou, Gemmu Artertonovou, Natalii Portmanovou, Jessicu Albu i Angelinu Jolie.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Recenze: Iron Man klame kostýmem, uvnitř pracuje vtipný mozek

Ale kvůli špatnému časovému rozvrhu nakonec získala roli Scarlett Johanssonová, která si neváhala udělat zrzavý přeliv a podrobit se tvrdému fyzickém tréninku. Johanssonová pro svou kreaci čerpala inspiraci hlavně z filmu Ninočka (1939) s Gretou Garbo a od bondgirl Anji Amasovy z bondovky Špión, který mě miloval (1977).

Dále se vrací Samuel L. Jackon coby člen tajné organizace S.H.I.E.L.D. Nick Fury, dokonce dostane mnohem víc prostoru, než bylo původně plánováno. Právě Jackson měl nejsložitější podpis smlouvy, protože bude účinkovat ve všech marvelovských comicsech.

Foto: Marvel

Počítá se s tím, že Iron Man 2 bude jedním z hlavních hitů roku (o to se postará početná základna tanagerských fanoušků) a Tony Stark se vrátí minimálně ještě ve třetím filmu.

Jeho kouzlo se ukrývá v kombinaci mimořádně inteligentního, ale zároveň narcistního zhýralce, který má někde v hloubi duše i filantropickou jiskru. Ve druhém díle scenárista Justin Theroux na radu kolegy Shana Blacka (série Smrtonosná zbraň) koncipoval Starkovo trauma podle vynálezce atomové bomby Roberta Oppenheimera, který si celý život vyčítal, že dal lidstvu tak ničivou zbraň.

Oficiální premiéra 26. dubna v Londýně byla již zrušena kvůli popílku v atmosféře a přesunuta do Los Angeles. Pakliže se nestane nic výjimečného, např. se znovu nezvýší vulkanická činnost a nebude omezena letecká doprava, bude mít ale Iron Man 2 distribuční premiéru dříve ve zbytku světa než v USA. V Česku (a dalších státech Evropy) už tento čtvrtek, v Americe 7. května.

 

Právě se děje

Další zprávy