Indický režisér chystá remake Casablanky

kul
9. 8. 2007 13:00
Ze světové války do etnického konfliktu na Srí Lance

Dillí - "Myslím, Prešváparanáthe, že tohle je začátek nádherného přátelství," řekne herec Suresh Gopi a remake legendárního milostného dramatu Casablanca bude u konce. Natočí ho režisér Radžív Nath a příběh, který se původně odehrává na pozadí druhé světové války v marocké Casablance, chce filmař přenést do restaurace v jižní Indii. Namísto konfliktu s nacismem hodlá využít etnický konflikt na Srí Lance.

Ve snímku z roku 1942 hraje Humphrey Bogart vlastníka kavárny, který pomůže uprchnout své dávné lásce Ingrid Bergmanové a jejímu muži před nacisty. V remaku by měl hlavní hrdina pomáhat páru tamilských separatistů bojujících proti srílanské vládě utéci z Indie.

"Můj film vzdá poctu originálu," řekl agentuře Reuters indický režisér o svém dvanáctém filmu. Chce remake natáčet v jednom z indických dialektů a nazvat jej Ezham Mudra (Sedmá pečeť).

"Jako student jsem Casablanku viděl dvacetkrát," přiznává Nath.  Casablanca je podle letošního průzkumu Amerického filmového institutu třetím nejlepším americkým snímkem po Občanu Kaneovi a Kmotrovi.
   
Snímek, který má přijít do kin v roce 2008, chce sice využít tamilského konfliktu, ale režisér ho prý nehodlá politicky zabarvit. Tamilové bojují za svůj samostatný stát na severovýchodě Srí Lanky.  "Film s nimi ani nesouhlasí, ani je neodsuzuje," prohlásil Nath. Tamní občanská válka přinesla od roku 1983 téměř 70 tisíc obětí, jen loni zemřelo 4500 lidí.
   
Natáčet se začíná už příští měsíc, jen některé scény se budou točit na Srí Lance. Hlavní role ztvární jmenovaný Suresh Gopi a bolywoodská hvězda Mandira Bedi.

 

 

Právě se děje

Další zprávy