Hudba: Postgrungeové saturnálie a tvídová saka

kul
12. 3. 2008 12:50
Novinky pro týden od 10. do 16. března
Foto: Aktuálně.cz

The Gutter Twins - Saturnalia
Dva z nejvýraznějších frontmanů grungeové éry, Mark Langen a Greg Dulli, po letech vzájemného míjení se a pošilhávání ve formaci Twilight Singers konečně spojili síly k plnohodnotné spolupráci. Po rozpadu Afgahan Whigs fungoval Dulli coby aktér Twilight Singers, zatímco Lanegan přežil Screaming Trees sólovými deskami i hostováním u Queens of the Stone Age. Saturnalia prokládá Laneganovu zádumčivost s Dulliho patosem dekadentního svůdce, jak jej prezentoval ještě v Afghan Whigs. Na svých saturnáliích se Dulli s Laneganem proměňují v nebezpečná dvojčata; jako Romulus a Remus, které místo vlčího mléka odkojily galony whisky.  
MySpace najdete ZDE 

Foto: Aktuálně.cz

Bauhaus - Go Away White
Nové studiové album legendy, která je považovaná za první gotickou kapelu, ačkoli absorbovala i punkové a novovlnné prvky, vychází po pětadvacet let dlouhé tvůrčí pauze. Nepočítáme-li tedy reunion v letech 1998 a 2005. Britská kapela z přelomu sedmdesátých a osmdesátých let byla pojmenovaná podle proslulé německé umělecko průmyslové školy a její temný zvuk spolu s Joy Division v mnohém inspirovala nedávný návrat post-punkových schémat. Za inspiraci je prohlašují jak Interpol, tak The Faint, Bloc Party nebo Franz Ferdinand. Bauhaus pokládají Go Away White za svůj totálně poslední počin. Album nedoplní ani turné, jelikož kapela prý nemá sebemenší chuť pospolu pokračovat.
MySpace najdete ZDE

Foto: Aktuálně.cz

The Young Knives - Superabundance
Post-punkové trio solidně vyhlížejících strejců, kteří vystupují v gentlemanském stylu a tvídových sakách, přichystalo druhé album. Debut Voices of Animals and Men, jehož křest pořádali ve stylu venkovské slavnosti v jedné z londýnských galerií, byl možná i kvůli prázdninovému hitu Weekends and Bleak Days (Hot Summer) nominovaný na loňskou Mercury Prize. Což je slušný výkon na trojku, která začínala s covery nikým nepamatované kapely Ned's Atomic Dustbin. Tvídová sága nekončí.
MySpace najdete ZDE

Další alba:

Dara Rolins pod názvem D-2 vydala remixové album. Skladby z původní D-1 mimo jiné přepracovali MJ Cole, kapely Veneer a PSH nebo DJ Wich.

Druhou dlouhohrající desku prezentuje i pražská elektro-popová kapela Cartonnage. Pod názvem Curiosly Connected dávají dohromady popové vlivy osmdesátých let, jejich současnou reinterpretaci i náznaky filmové hudby.

 

Právě se děje

Další zprávy