Hudba: Kamkoliv složíš hlavu, zpívají ženy

tur
20. 5. 2008 14:20
Novinky pro týden od 20. do 26. května

The Ting Tings - We Started Nothing
Anketa BBC Sound of 2008 je vynesla mezi naděje roku a oni tomu okamžitě dostáli. Singl dance-popového dua z Manchesteru That's Not My Name sesadil po čtyřech týdnech z vrcholu britského singlového žebříčku novinku Madonny 4 Minutes a překonal i Rihannu. Což je pro skromnou dvojici - jak do názvu alba tak i co se týče nástrojového obsazení - enormní úspěch, zapříčiněný i výzvami fanoušků ke koupi na domovské MySpace stránce. Pouze v okleštěném složení: zpěvačka Katie White (zpěv, kytara) a Jules De Martino (bicí, zpěv) produkují kousavý pop, který dokáže propojit podvratné vlivy The Gossip nebo Blondie s naprostou přívětivostí Girls Aloud nebo Spice Girls.    
MySpace kapely najdete ZDE  

Foto: Aktuálně.cz

Scarlett Johansson - Anywhere I Lay My Head
Asi jeden z nejkurióznějších debutů: herečka, která to dotáhla od karaoke ve filmu Ztraceno v překladu k albu coververzí písničkáře Toma Waitse. Tedy zpěváka, který je až úzkostlivě hyperprotektivní, co týče image. Scarlett Johansson se genderově přeobsadila do desítky skladeb z různých období Waitsovy kariéry. Zpívající herečky vzbuzují pousmání, ale dříve než koutky stačí stoupnout nahoru, zmrazí je fakt, že Scarlett dokázala pro svůj projekt získat uznávaného producenta Davida Siteka (TV On the Radio) a - teď se podržte - dokonce i Davida Bowieho, který si s ní ve dvou skladbách zazpíval. Když připočteme kytaristu Nicka Zinnera z Yeah Yeah Yeahs, podařilo herečce, kterou za nejvíc sexy celebritu označily magazíny Esquire s Playboye, dát dohromady de facto indie all-star band. Takže pokud nic jiného: zvuk nahrávky bude plně současný a nebude se muset stydět přehrát album ani samotnému mistru Waitsovi.  
MySpace zpěvačky najdete ZDE  

Foto: Aktuálně.cz

The Dresden Dolls - No, Virginia
Není to plnohodnotné album. Už podle negativně znějícího titulu, který parafrázuje jejich poslední řadovou desku Yes, Virginia. Zpěvačka a pianistka Amanda Palmer a bubeník Brian Viglione dali dohromady b-strany singlů, raritní nahrávky, přebytky a coververze v době, kdy Dresden Dolls - sami sebe trefně označující jako brechtovský punk-kabaret - prodělávají kreativní pauzu. Amanda Palmer se věnuje sólové práci i koncertům a Brian Viglione pro změnu hostoval na sérii čtyř EP Ghosts od Nine Inch Nails.  
MySpace kapely najdete ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy