Hudba: Astmatický emo glamour

tur
1. 7. 2008 10:08
Novinky pro týden od 1. do 7. července
Foto: Aktuálně.cz

Tricky - Knowle West Boy
Vypadá to, že trip-hopový zvuk z Bristolu poloviny devadesátých let znovu ožívá, aniž ho kdokoli výrazně křísil. Po desetileté odmlce Portishead a opětovnému koncertování Massive Attack, kteří vystoupí na hradeckém festivalu Rock for People, se i jejich někdejší zakládající člen Tricky odhodlal po pětileté pauze k novému albu. Důvod, proč to všem tak trvá, není znám; ale narozdíl od Portishead se Tricky alespoň pokouší experimentovat s novými zvuky a vlivy. Navíc jeho vyhulený astmatický vokál začíná v jeho čtyřiceti drhnout jako u vetchého bluesmana, což vůbec není na škodu. Jinak vše zůstává u osvědčeného modelu hypnotické deklamace, ke které si Tricky zve éterické zpěvačky. Nechybí ani coververze singlu Slow od Kylie Minogue.
Trickyho MySpace najdete ZDE

Foto: Aktuálně.cz

Joan As Police Woman - To Survive
Tvrdí, že Antony ji naučil být samu sebou a Rufus Wainwright ji zbavil strachu být okázalá. Někdejší houslistka a jedna z „Johnsonů" v Antony and The Johnsons se na sólovou dráhu vydala relativně pozdě, v pětatřiceti letech. O to víc jsou její alba uvážená. Jestliže na debutu Real Life z roku 2006 hostoval sám Antony, pak na To Survive se objevuje zase její druhý guru Wainwright. Proto ačkoli to zní jako protimluv, To Survive je hodně glamourová a haute couture deska s tygřím vzorem, což působí v prostředí zanedbaných písničkářů vcelku pozdvižení. Ta teatrální stránka maximálně vyniká v živém provedení, o čemž se bude moct české publikum přesvědčit v sobotu 2. srpna, kdy zpěvačka vystoupí na Sázavafestu.
MySpace Joan As Police Woman najdete ZDE

 

Foto: Aktuálně.cz

Alkaline Trio - Agony and Irony
Už jen vyjmenování názvů skladeb na šestém albu chicagského tria by stačilo k tomu, aby kdokoli pochopil, že tahle kapela víc než jen koketuje se žánrem emo. Stačil by možná i pohled na obal s lebkou a srdíčkem, aby bylo jasno, že písně se tu musí jmenovat Calling All Skeletons, In Vein nebo Live Young, Die Fast. Alkaline Trio se i na novém albu spoléhají na oddanou cílovou skupinu teenagerů s žiletkou v kapse, kteří odzpívají všechny refrény, i když frontmanovi Mattu Skibovi odejde hlas. A přestože jsou Alkaline Trio zastíněni jinými jmény, alespoň ve Spojených státech jejich minulá alba zasáhla do Top 30 - tak nač nějaká změna.
MySpace kapely najdete ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy