Hollywood míří kamerami na Karadzice

BBC, Hej
28. 9. 2006 0:00
Sarajevo -  Je to krásné město. A ženy jsou tu nádherné, rozplývá se Richard Gere. Pak zmizí v uličkách sarajevské turecké čtvrti, aby natočil další scénu.
Foto: Aktuálně.cz

V Sarajevu totiž právě připravuje hollywoodský film Spring Break in Bosnia. Vypráví skutečný příběh skupiny novinářů, která se v roce 2000 vydala na cestu za nejhledanějším mužem Evropy, bývalým vůdcem bosenských Srbů Radovanem Karadzicem.

Infobox

ČTĚTE TAKÉ:


V průběhu cesty začali být ale žurnalisté považováni za jednotku CIA. "Srbové si tehdy mysleli, že jsme agenti," říká Harald Doorbos, jeden z oněch žurnalistů, který na filmu spolupracuje jako poradce.

"Nabízeli nám informace, protože si mysleli, že pak dostanou vypsanou odměnu pět milionů dolarů," líčí bosenské dobrodružství. "Říkali jsme jim, že jsme jen novináři, ale nevěřili nám. Začalo to jako vtip, ale brzy to začalo být dost vážné," dodává.

I když z cesty novinářů nic nevzešlo, Hollywood už koupil práva na jejich příběh. "Myslím, že o těchhle lidech (Karadzicova typu) se ještě hodně musíme učit," říká Gere. "Proč jsou takoví, jací jsou a proč jsme vůči nim tak bezbranní," dodává.

Richard Gere
Richard Gere | Foto: Aktuálně.cz

"Pojďme vnést do toho příběhu trochu jasno. Proč jsme tyhle lidi ještě nechytli?" ptá se režisér filmu Richard Shepard, který říká, že nemůže uvěřit tomu, že by Karadzic mohl být stále na svobodě.

"Zdá se, že za tou věcí je hodně dohod a tajemství a to na všech stranách a v mnoha zemích včetně USA, Velké Británie či Francie. Myslím, že kdyby byl Karadzic dopaden, tak by mohl začít říkat věci, které by lidé asi nechtěli slyšet," dodává Shepard.

Mnohamilionová produkce se natáčí v Bosně a Chorvatsku, do kin by film měl přijít příští rok. Gere si ve filmu zahraje jednoho z reportérů. Jednou z hvězd filmu by měla být i Sigourney Weaverová.

Karadzic je válečným tribunálem v Haagu obviněn z genocidy. Ani deset let po konci války v bývalé Jugoslávii ale nebyl dopaden. Kdo ho ztvární v Shepardově filmu, zatím není známo.

 

Právě se děje

Další zprávy