Hobit se vydá na 3D cestu za pokladem příští měsíc

Kamil Fila Kamil Fila
8. 2. 2011 9:00
Problémy stíhaný projekt zpozdila Jacksonova operace
Peter Jackson na Comic-Conu
Peter Jackson na Comic-Conu | Foto: Reuters

Wellington - Dvoudílný filmový Hobit provázený finančními problémy a odklady má stanoveno nové datum natáčení. Očekávaný projekt, jehož děj časově předchází trilogii Pán prstenů, by měl odstartovat. 21. března.

Režisér Peter Jackson se úspěšně zotavuje z náhlé operace, která naposledy odsunula start natáčení, a jeho mluvčí vzkazuje, že už je zcela připraven. Devětačtyřicetiletý filmař, jenž přiletěl na rodný Nový Zéland připraven k natáčení, musel být převezen do nemocnice kvůli akutním bolestem  břicha. Ukázalo se, že mu praskl žaludeční vřed a byl ve vážném stavu.

MFF v Cannes - Cate Blanchett
MFF v Cannes - Cate Blanchett | Foto: Reuters

Hobit měl oficiální startovat už v půlce února. Na plánované premiéře první dílu se ale nic nezmění: má být v prosinci 2012, druhý díl se očekává ve stejnou dobu za další rok.

Jackson, který se dlouho vyskytoval na pozici producenta, nakonec nahradil Guilerma Del Tora, který na přípravě scénáře a výtvarných návrhů strávil rok a půl, ale kvůli neustálým odkladům nakonec od režie loni v červenci ustoupil, aby se mohl věnovat řadě jiných filmů, které má naplánované.

Jacksonova operace byla další v řadě komplikací, které postihly přípravu filmového Hobita.  Oficiálně se mluvilo o úpravách scénáře, náročné výpravě a tricích, neoficiálně o finančních problémech koprodukčního studia MGM.

Čtěte také:
Potvrzeno: Hobit potká na cestě Cate Blanchettovou

Ty vyřešil řízený bankrot a vstup firmy Spyglass Entertaiment, ale namísto uklidnění záhy přišly další komplikace. Warneři začali naznačovat, že přesunou natáčení do zámoří. Za důvod označilo studio bojkot, který problémy stíhanému projektu vyhlásily novozélandské filmové odbory.

Odborářům se nelíbilo ošetření pracovních podmínek, minimální mzdy a poplatků z DVD. Obvinění Warnerů ale odmítli s tím, že studio jen použilo jejich protesty jako záminku pro vylepšení své pozice a nátlak na vládu.

Pán prstenů
Pán prstenů | Foto: New Line Cinema

Pán prstenů nastartoval novozélandský filmový průmysl a podnítil zájem turistů o tuto zemi. Podle ekonomů mohla ostrovní stát přijít ztráta Hobita až na 1,5 miliardy dolarů. Tamní vláda proto začala vyjednávat, upravila daně i pracovní zákoník a slíbila, že za každý film vyplatí producentům další extra částku. Dvojfilm za 500 milionů dolarů tak zůstal na Novém Zélandu, jehož krajinu si většina fanoušků spojuje se Středozemí.

Jeden z nejdražších filmových projektů se mohl se spoléhat na popularitu Pána prstenů; zpočátku to vypadalo jako jasná sázka na jistotu a další prodloužení megaúspěšné tolkienovké řady. Jenže Jackson se pohádal se studiem o zisky z DVD s Pánem prstenů, odstoupil z pozice režiséra a od té doby začaly Hobita provázet problémy.

Navíc se během příprav začalo ukazovat, že zájem publika o tento žánr není zřejmě tak velký. Ostatní fantasy, které se pokoušely navázat na úspěch Pána prstenů, se potýkaly s úbytkem zájmu publika. Ať šlo o ságu Letopisy Narnie, jejíž tři díly si vedou komerčně stále hůř, tak filmy Eragon nebo Zlatý kompas, které měly rozjet nové úspěšné série.

Příznivci fantasy a Tolkiena tak měli nakonec mnoho důvodů k obavám - i proto, že s narůstajícími problémy bylo čím dál míň jasné, zda se do stejných rolí vrátí "lotrovští" herci.  Ian Holm rozhodně nemohl hrát mladého hobita Bilbo Pytlíka, protože je mu již 79 let.

Na tuto roli probíhal rozsáhlý konkurz a točilo se kolem něj mnoho spekulací. Nakonec producneti bze velkého humbuku oznámili, že postava připadla britskému herci Martinu Freemanovi známému ze seriálu Kancl, filmové Lásky nebeské či adaptace sci-fi klasiky Stopařův průvodce po galaxii.

Jednou z mála jistot byl návrat Andyho Serkise do úlohy Gluma, respektive hobita Smeagola, který se v Gluma postupně promění. Informace o účasti dalších herců pak studio dávkovalo s velkými odstupy. Postupně byla potvrzena Cate Blanchettová, jež si zopakuje roli elfí královny Galadriel, před krátkým časem oznámili producenti i očekávaný návrat Iana McKellena do úlohy čaroděje Gandalfa. Zajištěna je i účast Orlanda Blooma.

Pán prstenů 5
Pán prstenů 5 | Foto: Bleskově Zábava foto

Další postavy obsadili spíš méně známi herci pracující hlavně pro televizi. Jako trpaslík Balin byl vybrán Ken Stott, čarodějem Radagastem Hnědým se stane Sylvester McCoy a Medděda si zahraje Mikael Persbrandt. Krále trpaslíků Thorina Pavézu si zahraje Richard Armitage;  je známý jako televizní herec ze série MI-5, ale příští rok se v kinech objeví v komiksovém snímku Captain America: The First Avenger.

Dalších členy trpasličí družiny ztvární Rob Kazinsky, Aidan Turner, Graham McTavish, John Callen, Stephen Hunter, Mark Hadlow a Peter Hambleton.

Hobit se bude natáčet před 3D kamerami - což je informace, o níž se dlouho jen spekulovalo. Scénář dvoudílného filmu má obsahovat i motivy z dalších Tolkienových knih, Silmarillionu nebo Nedokončených příběhů. To vysvětluje také účast Blanchettové - její postava se totiž přímo v Hobitovi nevyskytuje.

 

Právě se děje

Další zprávy