Hlavní cenu Fresh Film Festu získaly Šrámy

Kultura Kultura, Red Kul
16. 8. 2009 10:40
Léblova retrospektiva ještě pokračuje Na zábradlí
Foto: Aktuálně.cz

Karlovy Vary - Hlavní cenu mezinárodní poroty na šestém ročníku festivalu studentských filmů a debutů Fresh Film Fest Karlovy Vary získal snímek Skrapsaar (Šrámy) švédské režisérky Gabriely Pichlerové.

Porota, v níž rozhodoval například český herec Jiří Ornest či rakouský kameraman Klaus Fuxjäger, ještě udělila speciální cenu maďarskému režisérovi Péteru Szeilerovi za snímek Bevezetés az általános nyelvészetbe (Úvod do obecné lingvistiky).

Snímek Šrámy o poflakujících se dětech a mládeži v průmyslové zóně se odehrává na hranici mezi fantazií a realitou. Porotu zaujal tím, jak „režisérka dokázala najít poezii v drsných, nevlídných, ale zároveň humorných každodenních zážitcích svých hrdinů".

Szeilerův Úvod do obecné lingvistiky pak podle poroty ukazuje, že i když režisér zvolí intelektuální přístup, může vzniknout film ironický a humorný.  

Cena Fresh Generation v sekci prvních a druhých celovečerních filmů  letos patří kanadskému filmu Truffle (Lanýže) režiséra Kima Nguyena.  Ironická a temná pohádka o tom, jak fungují ekonomické systémy, je zasazena do Montrealu, jenž se následkem globálního oteplování stal světovou velmocí ve vývozu lanýžů.

Foto: Aktuálně.cz

Postupem času však gastronomická rarita radikálně klesla na ceně a nyní platí za ekvivalent pálenky vyhledávané demoralizovanými „lanýžo-kopy".  Film sleduje souboj manželského páru provozujícího bistro proti korporaci, jež chce ovládnout světový trh s lanýži. 

V sekci animované a volné audiovizuální tvorby v konečném výběru poroty zůstaly dva filmy. Cenu Theatre Optique dostala Anna Virtanenová z Finska za film Kuolema Keltaisessa Talossa (Smrt ve žlutém domě).  Speciální cenu obdržel snímek Yellow Belly End (Žluté pírko) francouzského režiséra Philipa Bacona.

Vítězové Fresh Generation, Hlavní studentské soutěže a Theatre Optique získali odměnu 3000 eur.  Cenu České televize v sekci Centropa pro nejlepší studentský snímek v regionu střední Evropy získal polský režisér Tomasz Jurkiewicz za film Babička už není.

Cenu diváků vyhrál film Notebook nizozemské autorky Evelieny Lohbeckové.

Čtěte také:
Karlovy Vary teď patří čerstvým filmům

Během pěti dní festivalového programu bylo uvedeno v devíti kinosálech na 200 film, 50 v soutěžních sekcích a celkem 30 filmů celovečerních. Dalších 29 promítaných snímků bylo součástí Filmové retrospektivy divadelního režiséra Petra Lébla. Repríza retrospektivy Petra Lébla bude pokračovat v pražském Divadle Na zábradlí, a to každý čtvrtek od 8. října do 3. prosince.

 

Právě se děje

Další zprávy