Hercům se letos nejvíc líbí vzpoura černošských služek

Pavel Kroulík
14. 12. 2011 20:26
Herecký cech vyhlásil své nominace na výkony roku
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Štafetu v sezóně filmových cen po kriticích a recenzentech pomalu přebírají asociace profesionálů. Jako první přichází se svými nominacemi herecký cech - Screen Actors Guild. Nejvíc u jeho členů zabodoval film The Help postavený právě na souhře hereckých výkonů, který má čtyři nominace. Ceny budou slavnostně vyhlášeny 29. ledna.

Ženské retro drama The Help je adaptací stejnojmenné knihy od Kathryn Stockettové (česky vyšla jako Proti pravidlům) a pojednává o životě a emancipaci služek na americkém Jihu v 60. letech 20. století. Do českých kin přijde 26. ledna 2012 pod názvem Černobílý svět. Stylově uměřený snímek s bohatou výpravou a morálním poselstvím je považován za ideálního oscarového kandidáta.

Čtěte také:
Kritici nabízejí akademikům Clooneyho, Pitta a Umělce

Filmu se dostalo poměrně kladného přijetí u kritiky. „Fanoušci románu mohou být klidní: hřejivě podmanivá kniha byla převedená do adekvátně citlivého filmu," napsala například Claudia Puigová v USA Today.

Foto: Aktuálně.cz

Většina recenzentů chválí hlavně herecké výkony: ať už jde o bílé či černošské herečky, které ve svých rolích uzavírají různé přátelské svazky či stojí proti sobě. Osvědčily se tu jak vycházející hvězdy Emma Stoneová, Bryce Dallas Howardová či Jessica Chastainová, tak veteránka Viola Davisová - zvláště jí prý film vyloženě „patří". Nicméně, někteří recenzenti upozorňují i na lehkou kýčovitost příběhu o vzbouřených černošských služkách proti bílým paničkám. 

Černobílý svět má od hereckých kolegů a kolegyň nepřekvapivě nominaci za nejlepší obsazení, což je u těchto cen ekvivalent trofeje za nejlepší film. Nominovány jsou i zmíněné herečky Viola Davisová - hlavní role, Jessica Chastainová a Octavia Spencerová - vedlejší role.

O hlavní cenu se s revoltujícími služkami utkají další snímky, o kterých se často mluví: němý Umělec, Bridesmaids (Ženy sobě), The Descendants (Děti moje) a novinka Woody Allena Půlnoc v Paříži, v níž se režisérovi tradičně upsala řada hvězd, tentokrát v čele s Owenem Wilsonem.

Foto: Festival de Cannes

Němý černobílý francouzský Umělec je na druhém místě úspěšnosti v počtu nominací na herecké ceny se třemi návrhy. Za hlavní roli němé hvězdy, jejíž éra pomalu odchází, je nominován Jean Dujardin, za vedlejší postavu herečky, jež symbolizuje nástup zvukových filmů, je navržena Berenice Bejo.

Na herečku v hlavní roli je kromě Davisové navržena i Glenn Closeová: ve filmu Albert Nobbs z Irska 19. století hraje ženu, která se převlékne za mužského sluhu. V nominacích očekávatelně nechybějí ani Meryl Streepová (Margaret Thatcherová v Železné lady), Michelle Williamsová (Marilyn Monroe v My Week With Marilyn) a Tilda Swintonová coby matka malého vraha z britského filmu We Need to Talk About Kevin.

S Dujardinem jsou v mužské kategorii nominováni Demian Bichir (A Better Life), George Clooney (The Descendants - Děti moje), Leonardo DiCaprio (šéf FBI ve filmu J. Edgar) a Brad Pitt jako manažer ze sportovního dramatu Moneyball.

Sezónu filmových cen tento týden zahájila více i méně důležitá sdružení recenzentů z různých médií. Zatím všechny výsledky se shodují na takřka stejné sestavě nejlepších filmů uplynulé sezóny a případných čekatelů na Oscary. Jejich výběr potvrdila i tradiční anketa, ve které Americký filmový institut vyhlašuje desítku filmů roku bez nároků na pořadí.

Foto: Aktuálně.cz

Tím nejlepším jsou letos podle AFI filmy Bridesmaids (Ženy sobě), The Descendants (Děti moje), The Girl with the Dragon Tattoo (Muži, kteří nenávidí ženy), zmíněný The Help (Černobílý svět), Hugo a jeho velký objev, J. Edgar, Půlnoc v Paříži, Moneyball, Strom života a War Horse. Některé ceny včetně AFI zcela pominuly Umělce - ale zdá se, že hlavně proto, že není jasné, zda se jedná o domácí či zahraniční film.

Ve čtvrtek sezónu rozpůlí nominace na Zlaté Glóby označované za generálku na Oscary. Ceny jsou sice udělované sdružením zahraničních novinářů akreditovaných v Hollywoodu, které mnozí označují za poněkud obskurní. Ve svých tipech nejsou nijak výrazně úspěšnější než jiná sdružení, která se účastní hry "Uhodni Oscara". Navíc loni propukl skandál, že se členové nechávají při nominacích uplácet.

Nicméně jejich popularita těží zejména z toho, že se vysílají v přímém přenosu a neformální atmosféře za přítomnosti mnoha hvězd, kterým navíc zatápějí moderátoři jako třeba loni Rick Gervais. Pro studia a distributory je to tedy velká mediální šance, jak na své filmy upozornit diváky i akademiky.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy