Happy end: Oscary bude uvádět slavný Billy Crystal

ČTK Pavel Kroulík, ČTK
11. 11. 2011 22:12
Nahradí Murphyho, jenž odstoupil po skandálu producenta
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Eddieho Murphyho nahradil v roli průvodce oscarovým ceremoniálem komik Billy Crystal, jeden z nejslavnějších moderátorů této show. Murphy se uvádění zlatých sošek zřekl ve středu - den poté, co kvůli skandálu s urážením homosexuálů rezignoval producent ceremoniálu a hercův přítel Brett Ratner.

Turbulentní týden má tak pro oscarovou akademii šťasný konec, se kterým Hollywood tak rád pracuje. Většina komentářů se po odchodu Murphyho shodla, že právě Crystal by byl jeho nejvhodnějším nástupcem.

Premiera Shreka: Zvonec a konec v New Yorku - Eddie Murphy a Mike Myers
Premiera Shreka: Zvonec a konec v New Yorku - Eddie Murphy a Mike Myers | Foto: Reuters

Nejenže to znamená návrat k osvědčeným pódiovým komikům, které poslední dobou nahradili filmoví herci. V případě legendárního Crystala je to i návrat ztraceného syna či spíš návrat „starých zlatých časů" - což zapadá dobře do panující retro atmosféry, jež je náplastí před neklidnými časy. 

Třiašedesátiletý Crystal uváděl Oscary už osmkrát, naposledy v roce 2004. Byl u vůbec nejúspěšnějšího a nejsledovanějšího předávání - to bylo v roce 1998, když vyhrál Titanic. Víckrát to stihl už jen Bob Hope (devatenáctkrát mezi lety 1940-1978).

Jak se na profi komika sluší, Crystal už na Twitteru vtipkoval, že se ho díky opětovnému moderování snad přestanou vyptávat na jméno té mladé ženy v lékárně, kam si chodí vyzvedávat recepty.

Řekl také, že na Oscarech zažil některé z nejlepších okamžiků svého života. Prezident akademie Tom Sherak nazval Crystala „legendou komiků a oscarovou ikonou". Crystal byl ostatně označován v médiích už dlouho za bílého rytíře, jenž spasí Oscary.

Kromě jeho jména se spekulovalo, že by se mohl vrátit Steve Martin nebo Jon Stewart, z mladších padala jména Tiny Fey (30 Rock) nebo Neila Patricka Harrise (Jak jsem poznal vaši matku). Rozpaky panující nad posledními ročníky dokládá i jméno žabáka Kermita z Muppet Show, jenž byl na Twitteru či na Facebooku v žertu navrhován coby letošní moderátor.

Anne Hathawayová a James Franco v růžových šatech.
Anne Hathawayová a James Franco v růžových šatech. | Foto: Reuters

Slavnostní předávání Oscarů se uskuteční 26. února. Ceny Akademie filmových věd a umění se budou předávat po čtyřiaosmdesáté. Producent Brett Ratner vzdal práce na začátku týdne po vlně kritiky kvůli výrokům o homosexuálech. Právě on Murphyho na účinkování v prestižní show zlákal; herec měl být průvodcem večera poprvé. Zároveň to byl návrat k jednomu moderátorovi.

"Chápu Eddieho pocity ohledně odchodu jeho uměleckého partnera Bretta Ratnera, a přejeme mu vše nejlepší," uvedl v prohlášení prezident akademie Tom Sherak.

Vzápětí akademici oznámili, že Ratnera nahradí Brian Grazer, jenž produkoval snímky Kovbojové a vetřelci, Čistá mysl nebo Šifra mistra Leonarda. V týmu s ním je veterán Don Mischer, který také spolupracoval s Ratnerem (X-Men: Poslední vzdor).

Režisér čelil vlně kritiky za svůj výrok během promítání své nové komedie Mistrovský plán - Tower Heist, ve které hrají Ben Stiller a právě Murphy; proto se také spekulovalo, že oba vzali oscarovou show i kvůli propagaci tohoto filmu. Na snímku se producentsky podílel i Grazer.

Foto: Reuters

Na otázku týkající se zkoušek před natáčením Ratner řekl, že "zkoušení je pro teplouše". Za svá slova se později omluvil, u hnutí na ochranu práv sexuálních menšin a některých akademiků ale výrazy vyvolaly protesty.

Olej do ohně pak přililo Ratnerovo vystoupení v rozhlasovém pořadu baviče Howarda Sterna, kde barvitě popisoval svůj sexuální život. "Slova mají význam a mají důsledky. Brett je dobrý člověk, ale jeho komentáře byly nepřijatelné," uvedl pak Sherak v prohlášení.

Odchod obou protagonistů naboural plány na oscarovou show, jelikož už byl rozepsaný scénář pro Murphyho. Nicméně akademie se s touto situací rychle vyrovnala a nahradila jej zmíněným Crystalem.  Ostatně jména minulých moderátorů byla oznámena mnohem později než Murphyho angažmá, o kterém informovali už v září.

Od populárního herce si pořadatelé slibovali, že vrátí k obrazovkám diváky a přestože je mu padesát, přitáhne i mladší publikum. Agentury připomínají, že post moderátora je v poslední době nevděčnou prací, na které lze víc ztratit než získat.

Po letošním ceremoniálu se v amerických médiích objevily zdrcující recenze a prakticky všechny se týkaly hlavních moderátorů, osmadvacetileté Anne Hathaway a dvaatřicetiletého Jamese Franca. Touha producentů „omladit" show a zapojit do něj nové technologie (hlavně twitterování přes internet) zjevně nevyšla.

Foto: Aktuálně.cz

Hathaway a Franco pokračovali v trendu, kdy byly angažovány filmové hvězdy. Akademie tímto krokem chtěla udělat výrazný krok vstříc mladšímu publiku. Zároveň se poslední dobou snaží udržovat rychlé tempo předávání. Na vysílání se ale dívalo 37,6 milionu Američanů a šlo o jeden z nejhorších výsledků za posledních deset let.

Diváci odcházeli od obrazovek i v průběhu večera a zjevně je odradil nikoli výběr soutěžních filmů, ale styl moderování a předávání cen. Ohlasy na moderátory se daly shrnout zvoláním Komiky zpět!

Než přišla vlna hereckých hvězd, většinu oscarových show právě uváděli „profesionální komici" - zmínění Crystal, Chris Rock, Jon Stewart, Steve Martin nebo Whoopi Goldberg.

I Murphy začínal jako stand up komik. Poté ho proslavily filmy 48 hodin nebo Cesta do Ameriky a hlavně série Policajtů z Beverly Hills. V poslední době se ovšem (vyjma Dreamgirls) objevil v řadě velmi špatných filmů, za něž často získával spíše anti-Oscary - Zlaté Maliny.

 

Právě se děje

Další zprávy