Hannibal vraždil v Praze a zase se vrátí

gra,jps
13. 2. 2007 0:00
Praha - Za dva týdny se v Praze rozvine červený koberec a na něj vstoupí hvězdy příběhu o tom, jak se stal Hannibal slavným kanibalem. UVNITŘ: TRAILER

Na slavnostní premiéru filmu Hannibal: Zrození, která se koná 20. února,  přijede režisér Peter Webber a představitel hlavní role Gaspard Ulliel alias Hannibal, když se ještě živil standardně jako většina lidstva.

"V Mlčení jehňátek byl Hannibal na plátně asi osmnáct minut. V tomhle filmu má devadesát procent prostoru. A co víc - v předchozích filmech přichází na scénu jako zrůda. Pro mne je zajímavé vidět, jak se stal tím, čím je," říká režisér Zrození .

Foto: Aktuálně.cz

Příběh začíná za druhé světové války v Litvě, kde je coby chlapec svědkem smrti svých rodičů a následně putuje do sovětského sirotčince. Podaří se mu uniknout a vydá se do Paříže, kde žije jediný jeho příbuzný. Strýc sice zemřel, ale zůstala po něm záhadná vdova - Murasaki Shibuku.

Příjemné zacházení Lady Murasaki podnítí v Hannibalovi vášně pro dobré jídlo, hudbu a malování. Nemůže mu však pomoci vypudit ony potlačované vzpomínky, které ho pronásledují jako noční můry. Hannibal zahajuje později proslulou lékařskou kariéru a snaží se prozkoumat hlubiny vlastního podvědomí

Hannibalovskou sérii odstartoval v roce 1986 Lovec lidí; ve známost však nejznámější filmový kanibal vešel s Anthonym Hopkinsem o pět let později v pětioscarovém Mlčení jehňátek. Pak přišel Hannibal a Červený drak.

"Inspirovala nás část knihy Hannibal, dvě stránky o Hannibalově mladší sestře Mische, naznačující jeho cestu k násilí a otevření nového příběhu," líčí tvůrci zrození. Hopkinse tady střídají dva herci, Hannibala v dětství představuje Aaron Thomas, v mládí pak hlavně Francouz Ulliel.

"Poslali jsme ho do pohřební služby, protože jsem chtěl, aby pochopil, jaké to je pracovat s mrtvými těly," vysvětluje Webber. "Bavilo ho to, takže se tam chtěl vrátit i druhý den - a v tu chvíli jsem si uvědomil, že jsem vybral správně."

Roli Murasaki získala Gong Li, která hrála v Gejše, Webber na sebe upozornil minimalistickou filmovou črtou Dívka s perlou. Nicméně kritiku snímek nenadchnul.

"Hloupý, mdlý a neodpustitelně nudný film," píše například list The New York Times. Ostatně i při projekci pro české novináře se místy sálem nesl rezignovaný smích.

Film vstoupil v pátek 9. února do amerických kin a s čtrnáctimilionovou tržbou obsadil druhou příčku mezi nejúspěšnějšími filmy uplynulého víkendu, nicméně necelých čtrnáct milionů není nijak zázračných. Komedie Norbit, ve které má trojroli Eddie Murphy, získala víc než dvojnásobek.

Foto: Aktuálně.cz

Do českých kin vstoupí snímek 22. února a osobní účastí na premiéře prý hvězdy filmu splácejí dluh, který vůči Česku mají. Hannibal se od října do konce ledna loňského roku natáčel v pražských ulicích.

Praha nahrazovala Paříž a francouzské městečko: pozorný divák pozná ulice Kozí, Bílkovou, Liliovou a nebo také pasáž Adrii.

V holešovickém přístavu zase kotvil luxusní hausbót Grutase, na kterém se odehraje krvavé filmové finále. Budova Ministerstva dopravy si zahrála lékařskou fakultu v Paříži, Haštalské náměstí a restaurace Chez Marcel představovaly restauraci malého francouzského města.

Pro výbuch hausbótu v závěrečné části byla speciálně vyrobena nástavba na funkční nákladní loď, která explodovala.

Gilotina pro natáčení scény ve vězení byla vyrobena jako plně funkční rekvizita. Jako vzor pro výrobu sloužila gilotina z pankrácké věznice.

Točilo se i v brněnské vile Tugendhat, litevským sídlem Lecterů byl hrad Kost.

 

Právě se děje

Další zprávy