Hannibal vraždil v Praze a teď se vrátil

gra, jps
20. 2. 2007 9:00
Praha - V Praze se rozvinul červený koberec a na něj vstoupily hvězdy filmového příběhu o tom, jak se stal Hannibal slavným kanibalem. UVNITŘ: TRAILER

Na slavnostní premiéru filmu Hannibal: Zrození přijede režisér Peter Webber a představitel hlavní role Gaspard Ulliel alias Hanibal v době, když se ještě živil standardně jako většina lidstva.

"V Mlčení jehňátek byl Hannibal na plátně asi osmnáct minut. V tomhle filmu má devadesát procent prostoru. A co víc - v předchozích filmech přichází na scénu jako zrůda. Pro mne je zajímavé vidět, jak se stal tím, čím je," říká režisér .

Foto: Aktuálně.cz

Příběh začíná za druhé světové války v Litvě, kde je coby chlapec svědkem smrti rodičů a následně putuje do sovětského sirotčince. Podaří se mu uniknout a vydá se do Paříže, kde žije jediný jeho příbuzný. Strýc sice zemřel, ale zůstala o něm záhadná vdova - Murasaki Shibuku.

Její péče podnítí v Hannibalovi vášně pro dobré jídlo, hudbu a malování. Nepomůže mu ale vypudit potlačované vzpomínky, které ho pronásledují jako noční můry. Hannibal zahajuje později proslulou lékařskou kariéru a snaží se prozkoumat hlubiny vlastního podvědomí...

Hannibalovskou sérii odstartoval v roce 1986 Lovec lidí. Ve známost však nejznámější filmový kanibal vešel až s Anthonym Hopkinsem o pět let později v pětioscarovém Mlčení jehňátek. Následovaly filmy Hannibal a Červený drak.

"Inspirovala nás část knihy Hannibal - dvě stránky o Hannibalově mladší sestře Mische naznačující jeho cestu k násilí a otevření nového příběhu," líčí tvůrci Zrození. Hopkinse tady střídají dva herci, Hannibala v dětství představuje Aaron Thomas, v mládí pak zmíněný Francouz Ulliel.

"Poslali jsme ho do pohřební služby, protože jsem chtěl, aby pochopil, jaké to je pracovat s mrtvými těly," vzpomíná Webber. "Bavilo ho to, takže se tam chtěl vrátit i druhý den - a v tu chvíli jsem si uvědomil, že jsem vybral správně."

Roli Murasaki získala Gong Li, která hrála v Gejše, Webber na sebe upozornil minimalistickou filmovou črtou Dívka s perlou. Nicméně kritiku snímek nenadchnul.

"Hloupý, mdlý a neodpustitelně nudný film," píše například list The New York Times. Ostatně i při projekci pro české novináře se místy sálem nesl rezignovaný smích.

Film vstoupil v pátek 9. února do amerických kin a s čtrnáctimilionovou tržbou obsadil druhou příčku mezi nejúspěšnějšími filmy uplynulého víkendu, nicméně necelých čtrnáct milionů není nijak zázračných.

Foto: Aktuálně.cz

Do českých kin vstoupí snímek ve čtvrtek 22. února. Osobní účastí na premiéře prý hvězdy filmu splácejí dluh, který vůči Česku mají. Hanibal se totiž od října do konce ledna loňského roku natáčel v pražských ulicích.

Praha nahrazovala Paříž a francouzské městečko: divák pozná ulice Kozí, Bílkovou a Liliovou nebo pasáž Adrii. V holešovickém přístavu kotvil luxusní hausbót Grutase, na kterém se odehraje krvavé finále.

Budova Ministerstva dopravy si zahrála lékařskou fakultu v Paříži, Haštalské náměstí a restaurace Chez Marcel představovaly restauraci malého francouzského města. Točilo se v brněnské vile Tugendhat, litevským sídlem Lecterů byl hrad Kost.

Gilotina pro natáčení scény ve vězení byla vyrobena jako plně funkční rekvizita; jako vzor prý sloužila gilotina z pankrácké věznice.

 

Právě se děje

Další zprávy