Hajlující holubi na scénu!

Irena Hejdová Irena Hejdová
20. 3. 2006 0:00
Recenze - Producenti je bizarní film natočený podle nevkusného muzikálu o nevkusném muzikálu.

Situace a aktéři: Opuštěná divadelní scéna. Několik židlí, v pozadí narůžovělá a velmi chlupatá dekorace apartmá homosexuálního režiséra. Na scénu přicházejí Adolf Hitler ve vycházkové uniformě a upjatá žena s velkými brýlemi. Ta nese klec s hajlujícím holubem, kterou postaví na jednu ze židlí.

Téma hovoru: Muzikál Producenti. Jeho protagonisté - broadwayský producent a jeho účetní - vymyslí dokonalý plán: od sponzorů vyberou soustu peněz na divadelní show. Použijí však jen část a vytvoří "největší propadák všech dob". Po premiéře (a derniéře zároveň) s ulitými penězi zmizí. Jenže kombinace nejhorší hry - s názvem Hitler je úsvit od nacisty a holubáře v jedné osobě - plus nejhorších herců a nejhoršího režiséra (homosexuála, jenž zaskočí i na premiéře) se jaksi zvrtne. Představení se stane hitem...

Producenti se šíleným naziholubářem
Producenti se šíleným naziholubářem | Foto: Falcon

Žena: Řekněme si to na rovinu, muzikály nepředstavují zrovna vysoké umění. A tohle je navíc muzikál, který nejdřív vznikl jako film, natočil ho ten komediograf Brooks v roce 1968, jenže pak se toho chopila Broadway a teď zas zpátky Hollywood. Kdo se v tom má vyznat? A co ta zápletka s uvedením oné nevkusné hry? Je to parodie, nebo komedie?

Hitler: No dovolte! Je to parodie, samozřejmě. Satira o Broadwayi a muzikálech, přece. Celkem roztomilý nápad, nicht wahr? Ti američtí vydřiduchové vydělají jen tehdy, když uvedou co nejpříšernější muzikál. Ale že mě ztvárňuje očividný homosexuál a že tam ta má postava dokonce tančí, to musí být nějaký omyl. Mnohem bližší je mi ten nacista v podání Willa Ferrella, který napsal libreto.

Vpravo představitel Hitlera a homosexuální režisér v jedné osobě
Vpravo představitel Hitlera a homosexuální režisér v jedné osobě | Foto: Falcon

Upjatá žena: No rozhodně je aspoň zajímavější než ti dva hlavní hrdinové: Hrají to ti herci z Broadwaye a nějak si asi neuvědomili, že nejsou na jevišti, ale před kamerou. Přehrávají a prskají, koulí očima a grimasují, no hrůza. A ta jejich laurelohardyovská stylizace: jeden je takový tlustý a protřelý, zatímco druhý takový bojácný a ubrečený.

Hitler: Máte pravdu, ty by člověk snad zabil, tedy promiňte... Aspoň že to zachraňuje Uma Thurmanová v roli švédské zpěvačky Ully.

Upjatá žena: Kam jste dal oči, Adolfe? Ty její odvážné modýlky vás úplně zaslepily. Vždyť strašně přehrává. Je krásná jako vždycky, ale tohle je trochu pod její úroveň. Celý ten film je tak nějak pod úroveň. Tváří se, jak je hrozně vtipný a jak je ostře satirický, ale zavání to trapasem. Navíc je to celé takové zdlouhavé, hysterické, přepjaté, ukecané, promiňte to slovo.

Producenti se svou divou
Producenti se svou divou | Foto: Falcon

Hitler: Ani ta choreografie muzikálových čísel, tedy té hry, se vám nelíbila? Vždyť třeba propracovaná scéna z účtárny je půvabná.

Upjatá žena: To bych musela zapomenout na tu nevkusnou scénu s nadrženými tančícími stařenkami, které financují muzikál výměnou za to, že je hrdina sexuálně obšťastňuje.

Pokračování recenze ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy