Forman a Havel píší scénář k filmu o Mnichově

Red Kul
11. 9. 2008 10:39
Exprezident: Dohoda ovlivnila naši zemi na desetiletí
Dramatik Václav Havel a režisér David Radok.
Dramatik Václav Havel a režisér David Radok. | Foto: Reuters

Praha - Oscarový režisér Miloš Forman a exprezident Václav Havel připravují společně scénář k filmu o mnichovské dohodě z roku 1938. Podle MfD se předlohou stala kniha francouzského spisovatele Georgese-Marca Benamoua Mnichovský přízrak.

Ve francouzském originále vyšla loni a autor ji pojal jako zpověď jednoho z účastníků mnichovské konference - bývalého francouzského premiéra Édouarda Daladiera.

Faksimile rukopisu první verze nové hry Václava Havla je vystavena ve foyer divadla Archa. Tyto stránky psal Havel před rokem 1989.
Faksimile rukopisu první verze nové hry Václava Havla je vystavena ve foyer divadla Archa. Tyto stránky psal Havel před rokem 1989. | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Speciál: Forman přivezl Goyovy přízraky
Návrat dramatika Havla: jak přicházelo Odcházení

Český překlad Mnichovského přízraku vyjde příští týden právě s předmluvou Václava Havla.

Mnichovská dohoda, v níž evropské mocnosti před sedmdesáti lety vyjádřily souhlas se záborem českého pohraničí, ovlivnila atmosféru v naší zemi a její dějiny na dlouhá desetiletí, píše Havel v předmluvě. "Proto je velmi důležité, aby byla trvalým tématem naší reflexe."

Je ale otázkou, nakolik se bude scénář a film režírovaný Formanem držet předlohy, která akcentuje francouzskou perspektivu.

Zatím posledním filmem Miloše Formana jsou předloňské Goyovy přízraky, Havel v květnu uvedl v pražské Arše světovou premiéru své první porevoluční hry Odcházení.

 

Právě se děje

Další zprávy