Filmy: Slídivý slon o soudném dni slyší krtka

Kamil Fila Kamil Fila
10. 4. 2008 14:53
Nové snímky v českých kinech od 10. dubna
Foto: Aktuálně.cz

Horton
Animovaný snímek velmi vhodný pro děti a dokonale přežitelný i pro jejich rodiče o hodném slonovi s mimořádně vyvinutým sluchem. Námět vychází z pohádky amerického národního autora Dr. Seusse, od něhož už byl zfilmován např. Grinch, který ukradl Vánoce a Kocour v klobouku; oba s živými herci. Animovaný kabátek ale Seussově ztřeštěné poetice vyhovuje nejvíc. Slon Horton je schopen slyšet i mikroskopicky malinkaté tvorečky Kdovíky žijící na smítku na kvítku jetele, kde mají vybudovánu celou civilizaci v měřítku na mínus xtou. Bohužel nikdo Hortonovi nevěří, že Kdovíci existují - a ani Kdovíci nechtějí uvěřit, že by bylo tak pikomilimetroví. V originále Hortona mluví Jim Carrey, u nás Matrin Dejdar; hlas vypravěče patří Zdeňku Svěrákovi.
Distributor: Bontonfilm, 27 kopií

 

Foto: Aktuálně.cz

Soudný den
Specialista na sci-fi béčka Neil Marshall (Psí vojáci, Pád do tmy) natočil další ze svých kousků, které vypadají, že se do dnešní doby a na plátna zatoulaly někam z regálu videopůjčovny 80. let. Smrtelný virus téměř vyhubí obyvatelstvo Velké Británie. Proti jeho šíření má pomoct velká zeď oddělující Skotsko od Anglie. Po 25 letech však vláda musí vyslat jednotku specialistů, aby se za zdí pokusili najít lék, neboť virus se znovu objevil v Londýně. Ve vedlejších rolích roztomile nesmyslného akčního filmu se objevují veteráni Malcolm McDowell a Bob Hoskins, v hlavní roli pak atletická bývalá modelka Rhona Mitra, již zatím dosud nejvíc proslavilo to, že se na různých počítačových veletrzích promenovala v těsných šortkách coby živá verze videoherní amazonky Lary Croft.
Distributor: HCE, 20 kopií

 

Foto: Aktuálně.cz

Úhel pohledu
Americký thriller debutujícího Peta Travise o atentátu na prezidenta při velkém mírovém summitu podaný celkem z osmi perspektiv přímých účastníků. Rychle nasazené tempo, zábavná logická skládačka, pila trochu natlačená na emoce, skvělá herecká sestava: Denis Quiad jako člen ochranky, William Hurt jako prezident, Forrest Whitaker jako obyčejný turista s reklamou, Sigourney Weaverová jako režisérka přímého televizního přenosu. Dojde pochopitelně i na stranu strůjců atentátu. Film poznamenaný současnou módou chytrých televizních seriálů plných konspirací prezentuje přání svých tvůrců, aby americký prezident vystupoval proti terorismu jiným způsobem než ten stávající.
Distributor: Falcon, 16 kopií

 

Foto: Aktuálně.cz

Slídil
Kočkomyšoidní thriller známého shakespearovského adaptátora Kennetha Branagha (Jindřich V., Mnoho povyku pro nic, Hamlet, Marná lásky snaha). Tentokrát předělal klasický film z roku 1972: dva muži, manžel a milenec jeho ženy, se potkávají v jednom domě, aby spolu sehráli nebezpečnou partii na život a na smrt. Původní snímek měl čtyři nominace na Oscara, novou verzi napsal dramatik Harold Pinter. Výsledek se ovšem podle všech ohlasů nemůže nijak rovnat originálu; nestačí mu totiž být inteligentní a končí v naprosté překombinovanosti a manýře. V původní i nové verzi hraje Michael Caine, který si s přibylým věkem jen prohodil roli z milence na manžela a svůj part přenechal Judu Lawovi.
Distributor: CHCE, 1 kopie

 

Foto: Aktuálně.cz

Krtek
Excentrický, psychedelický, surrealistický a vůbec úchylný spirituální mexický western, či možná parodie na něj od naprosto originálního a s nikým jiným neporovnatelného tvůrce, Alejandra Jodorowského. Vznikl už v roce 1970 a brzy se stal jedním z prvních tzv. půlnočních filmů, které se staly kultovními, a to ve velmi specifickém smyslu tohoto slova. Opakované sledování v podroušeném stavu umožňovalo užít si takové dílo ještě mnohem intenzivněji. K rozšíření díla po celém světě velmi přispělo osobní doporučení Johna Lennona.  Jodorowsky ve snímku hraje hlavní roli potulného pistolníka, který hledá osvícení. Po cestě vykastruje několik padouchů, přijde o malého syna, vezme si za ženu trpaslici a mnohé další věci. Pro sběratele bizarností vyložená nutnost.
Distributor: AČFK, 1 kopie

 

Právě se děje

Další zprávy