Festival nabízí noc strávenou s velkým blondýnem

Irena Hejdová Irena Hejdová
18. 11. 2007 9:00
Francouzští cinefilové slaví narozeniny

Praha - Francouzský festival místo šneků letos servíruje šampaňské. Alespoň na plakátu a s jasným důvodem:  oblíbená filmová přehlídka právě slaví 10. narozeniny.

Za cíl si klade propagaci francouzské kinematografie. "Festival je skvělým nástrojem, jak upoutat pozornost k francouzskému filmu - chceme, aby naše snímky byly vidět," říká ředitel přehlídky Philippe Boudoux.

A Češi, zdá se, svým Francouzům rozumějí - podle dva roky starého průzkumu tvoří 81 procent diváků festivalu právě domácí diváci. Festival si oblíbilo zejména mladší publikum,  80 procent diváků má méně než 30 let.

Za přednost festivalu považuje Boudoux i fakt, že nabízí reprezentativní průřez francouzskou kinematografií: "Francie ročně vyprodukuje kolem dvou stovek filmů, my nabízíme čtvrtinu z nich." 

Projekcí bude kolem 150, tedy dvakrát víc než loni. Festival hodlá přilákat i víc diváků, než bylo loňských 11 tisíc. Proto se koná hned v osmi českých městech a poprvé pronikl i do multikin. Tam nabídne už osvědčené hity jako Edith Piaf, Irina Palm nebo Angel.

Zahájení ve čtvrtek 22. listopadu obstará v pěti českých kinech předpremiéra ceněné komiksové adaptace Persepolis; zakončení 28. 11. nabídne další distribuční předpremiéru - syrového válečného snímku Mezi nepřáteli přezdívaného francouzská Četa.

Mezi nepřáteli
Mezi nepřáteli | Foto: Bioscop

Z filmů promítaných na festivalu navíc sami diváci zvolí ten, který pak dostane finanční podporu na případnou distribuci. Vybírat mohou mimo jiné z titulů  Nesahejte na sekeru Jacquese Rivetta, Rozpolcená dívka Claudea Chabrola, životopisného Moliera nebo komedie Rozhovory s mým zahradníkem uvedené v hlavní soutěži letošního karlovarského festivalu.

Další filmy budou k vidění v sekci DVD či v sekci Legendy francouzského filmu. Festival láká i na další vybrané kousky,  v obnovené premiéře uvede třeba slavný Bunuelův film Nenápadný půvab buržoazie.

Na pátek 23. listopadu je naplánována lahůdka pro příznivce velkého blondýna s černou botou. Noc v kině Světozor nabídne od 23 hodin ty nejlepší filmy s Pierrem Richardem;  mimo jiné komedie Roztržitý, Uprchlíci a samozřejmě blondýnskou sérii.

Čtyřletá spolupráce festivalu s pražskou FAMU letos vrcholí přednáškou režiséra Claudea Millera pro české studenty. Přijedou ještě tři další režiséři - Laurent Tirard, Emmanuelle Cuau a Anne Feinsilber.

Desátý Festival francouzského filmu proběhne od 22. do 28. listopadu v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, ostravě, Pardubicích a Plzni.

Program festivalu najdete ZDE

 

 

Právě se děje

Další zprávy