Febiofest zahájí otec de Niro a Kaplického chobotnice

Kultura ČTK Kultura, ČTK
22. 3. 2010 14:00
Festival odstartuje 25. března projekce čtyř filmů
Foto: Falcon

Praha  - Čtveřice filmů zahájí 25. března v pražském multikině Cinestar Anděl mezinárodní festival Febiofest. Jedním z nich bude Manželství Marie Braunové z roku 1979 Rainera Wernera Fassbindera, který uvede německá herečka čerstvě oceněná Zlatým medvědem z Berlinale Hanna Schygullová.

V Praze převezme cenu Kristián za celoživotní přínos světové kinematografii. V závěru přehlídky jí bude oceněn švýcarský herec Bruno Ganz. Ředitel festivalu Fero Fenič ale omluvil původně ohlášenou Francouzku Fanny Ardantovou, která do Prahy zavítá až v polovině dubna.

Foto: Reuters

Zahajovacími snímky budou dále komedie Všichni jsou v pohodě s Robertem De Nirem coby důchodcem, který vyrazí po Americe navštívit a zkontrolovat své děti, a také premiéra dokumentu Oko nad Prahou. Olga  Špátová ho věnovala osobnosti architekta Jana Kaplického a jeho boji o prosazení nové budovy Národní knihovny na Letné.

Německá režisérka Sherry Hormannová pak uvede film Květ pouště upozorňující na ženskou obřízku. Je to skutečný příběh Somálky Waris Dirieové, která ve třinácti utekla z vlasti do Londýna před nuceným manželstvím a stala se modelkou.

Dalšími hosty festivalu budou režisér bizarních snímků Alex van Warmerdam, francouzský filmař Bruno Dumont, který tu již byl v roce 2007, nebo britští filmaři Hugh Hudson a Terence Davies. Posledně jmenovaný autor oscarových Ohnivých vozů přiveze i manželku - někdejší bond girl Maryam d'Abo, která v roce 1987 v Dechu života přihrávala Timothy Daltonovi.

Foto: Česká televize

I letos prý Feniče potěšil zájem diváků; od středy do neděle bylo v předprodeji vydáno už přes 20 000 vstupenek, což je téměř třetina celkové kapacity kin.

Potřetí budou na Febiofestu soutěžit mladé evropské filmy. Zhodnotí je porota 33 vybraných diváků různých profesí ve věku od 15 do 85 let. Čestným předsedou bude letos dirigent Libor Pešek.

Podle Feniče zaplní festival v hlavním městě 15 sálů. Zahajovacím snímkem regionálních částí bude projekt Alice Nellis Mamas&Papas - mozaika osudů manželských či partnerských dvojic, které řeší otázky chtěného, nechtěného, vytouženého nebo zmařeného rodičovství.

Foto: Ludvík Hradilek

V Praze se uskuteční přehlídky současné polské a íránské kinematografie. K vidění bude na Febiofestu harlemské drama Precious, které se ucházelo o Oscary, nebo snímek Hledá se Eric Kena Loache s fotbalistou Erikem Cantonou. Z dalších snímků, které se zatím nechystají do zdejších kin, festival nabídne animáky Fantastický pan Lišák nebo Max a maxipříšerky.

Tradiční „tematickou sekci" bude letos hostit Ponrepo: kino bude místem projekcí 14 největších domácích filmových kýčů z let 1930 až 1989 (mezi nimi Kdo hledá zlaté dno nebo Zkrocení zlého muže).

Slovenský den bude věnován Martinu Hubovi, závěrečný večer pak bude patřit Cenám české kritiky Kristián a vloni zavedené anticeně Hroch za nejhorší film roku.

Foto: Aktuálně.cz

Asociace režisérů a scenáristů ocení při zahájení Febiofestu podporu vzniku a šíření nekomerčních tvůrcích počinů. Letos předá ceny společnosti La Fabrika a uskupení OSA 9, ve kterém se sdružila pražská artová kina Aero, Evald, Mat a Světozor.

Doprovodný program nabídne výstavu o Romanu Polanském složenou z fotografií z jeho snímků i z jejich natáčení. Febiofest Music Festival uvede 44 koncertů.

Loňská návštěvnost Febiofestu dosáhla 116 906 návštěvníků; 89 000 jich organizátoři napočítali v Praze. Spolu se slovenskou účastí šlo o 130 900 lidí.

Vstupné zůstane stejné - pražská část bude přístupná za 79 korun, část Febiofest Junior jen za 39 korun. Ozvěny festivalu se pak uskuteční do poloviny dubna v šesti městech; samostatný slovenský Febiofest navštíví do konce dubna dalších osm měst.

 

Právě se děje

Další zprávy