Fanoušci Hvězdných válek bojovali za film o své vášni

Irena Hejdová Irena Hejdová
31. 3. 2008 22:30
Příznivci Star Wars protestovali před zámořskými kiny
George Lucas
George Lucas | Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Rozzlobení fanoušci Hvězdných válek se naštvali kvůli zásahům střihače do nové komedie inspirované jejich oblíbenou sérií a jejich závislostí. A v odvetě demonstrovali před kiny, která hrála poslední film společnosti Weinstein, jež stojí právě za "jejich" komedií Fanboys.

Protesty organizovala fanouškovská skupina 501st, která se v plné hvězdoválkové polní v pátek objevila před kiny sítě AMC v New Yorku a Los Angeles, kde se zrovna hrál Superhero Movie, ale demonstrativně odmítla vstoupit do sálů.

Fanoušci chtěli přitáhnout pozornost k osudu snímku Fanboys. Tenhle "metafilm" pojednává o čtyřech zapálených příznivcích Hvězdných válek, kteří se vloupají na ranč Skywalker patřící stvořiteli kultu Georgi Lucasovi, aby tu shlédli film Hvězdné války - Skrytá hrozba.

Fanboys měli do kin vstoupit už loni v srpnu, původní obsah ale Weinsteiny vyděsil, a tak natočili novou verzi filmu -  což zas zděsilo fanoušky.

Minulý týden Weinsteinové oznámili, že na DVD vydají obě verze; zdroj ze zákulisí studia tvrdí, že obě budou dostupné i v kinech. Prohlášení ale fanoušky neuspokojilo.

Přesný počet demonstrujících není znám - fanouškovská skupina 501st mluví o 14 členech přítomných v New Yorku, mluvčí kin ale tvrdí, že se tam žádné protesty nekonaly.

Zdroj od Weinsteinů popisuje YouTube video, na kterém jediný protestující říká, že nikdo jiný krom něj před kinem nebyl. Záznam už ale na internetu dostupný není.

Skupinou oznámených dvacet protestujících v Los Angeles se zase v prohášení kina AMC smrsklo na jedinou osobu navlečenou do kostýmu Dartha Vadera.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 "Evidentně nebyli moc dobře zorganizovaní," dodává zdroj od Weinsteinů. "Přinutit fanoušky Hvězdných válek, aby obětovali páteční večer, očividně není tak snadné, jak se mohlo zdálo."

Podle  Weinsteinů se před kinem objevilo osm osob, které posléze vyrazily na pizzu s jedním z autorů filmu.

"Na tom filmu pracujeme už mnoho let a jestli si někdo vyšetří čas na naši podporu, tak mu můžeme jen poděkovat a koupit mu kus pizzy za to, že pro ten projekt tolik udělal," říká producent Fanboys Matthew Perniciaro. Smířlivost je na místě, koho jiného než fanoušky by takový film mohl zajímat.

Skupina 501st už každopádně jedno vítězství slavila, i když ani tady není prokazatelné, jak moc se na něm podílela. Komedie Superhero Movie, na kterou vyhlásili embargo, v kinech o prvním víkendu vydělala jen 9,5 milionu dolarů, i když původní odhady hovořily o 14 až 19 milionech.

"Je úplně jedno, kolik lidí bylo či nebylo vidět," prohlašuje hrdě zástupce skupiny. "Fanoušci Hvězdných válek svou podporu dokázali tím, že nešli do kin na Superhero Movie."

 

Právě se děje

Další zprávy