Falešný Kazach miluje Pamelu, Židy méně

Irena Hejdová a Jan Šprincl
27. 7. 2006 13:00
New York - Fiktivní kazažský reportér Borat Sagdiiyev dobývá Spojené státy. Se zuřícími "krajany" v zádech. Uvnitř: TRAILER

Ve svých zaoceánských reportážích se v roli novináře nestačí divit, jak moc jsou USA rozdílné od Kazachstánu: ženy tu mají volební právo, ale koně ne, v seznamovací kanceláři odmítnou jeho požadavek na partnerku s uměním orálního sexu a jediný, kdo se při setkání líbe natřikrát, je zase jenom Borat. Svérázné chování ukáže i v právě dokončovaném celovečerním filmu, který v září otevře festival v Torontu.

Nad Boratem se podivují i Američané, ale berou ho jako kuriozitu odkudsi ze Střední Asie, které mohou tolerovat antisemitismus, alkoholismus, zoofilii, sexismus i obdiv ke Stalinovi. A že vlastně mluví spíš polsky, nikoho nepřekvapuje.

Jako pravověrný Kazach tak Borat jednou vystoupil v country klubu a rozveselené publikum s ním zpívalo "má země má problém a tím problémem je Žid, berou všem peníze a už je nevrací - hoďme Žida do studny, ať je má země svobodná, chyť Žida za růžky, ať se nevrací..."

To už je příliš velké sousto pro kazašskou vládu, která se od Borata distancovala. Není divu, protože Borat je jen parodickou postavou vytvořenou čtyřiatřicetiletým britským komikem Sachou Baronem Cohenem.

V USA je s ní, stejně jako dalšími identitami Jamajčanem Ali G. a rakouským homosexuálním reportérem fashion show Brunem, velmi slavný.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Jen pro představu: Borat je to nejšílenější spojení Petra Čtvrtníčka, Howarda Sterna i Andyho Kaufmana, má něco z Růžového pantera i němých grotesek.

Kazachstán si ovšem jeho výstupů tolik neužívá. "Chování pana Cohena považujeme za nepřijatelné. Je to směs špatného vkusu a nevhodného vystupování, které se neslučují s etikou a civilizovaným projevem," řekl mluvčí kazašského ministerstva zahraničí Jerzan Asikbajev a nevyloučil ani to, že země je zesměšňována na příkaz vyšších míst.

Cohenova odpověď v Boratově převleku? "Kazachstán je civilizovaný jako mnoho jiných zemí světa. Ženy teď už u nás mohou cestovat uvnitř autobusu, homosexuálové už nemusí nosit modré kloboučky a doba prvního styku byla zvýšena na osm let."

Ali G.
Ali G. | Foto: Aktuálně.cz

Borata Cohen využil i při letošním udílení evropských cen MTV v Lisabonu, které uváděl. Na podium mimo jiné přivedl opilého jednookého muže, kterého prohlásil za pilota společnosti Kazach Air, s nímž právě přiletěl.

Boratovi se každopádně daří Kazachstán propagovat - i když trochu jinak, než by si jeho představitelé asi přáli. Americká neznalost postsovětských republik už způsobila, že kazašské velvyslanectví v New Yorku muselo vyvracet některé Boratovy "informace" - třeba tu, že se v Kazachstánu loví Cikáni, víno se vyrábí z koňské moči a ženy se zavírají do klecí.

Bruno
Bruno | Foto: Aktuálně.cz

Kazachstán teď bude mít o důvod víc se bát, že si o něm celý svět  bude myslet jen to nejhorší, protože Cohen se svým alter egem přichystal celovečerní film Borat. Podtitul zní Kulturní studie Ameriky na podporu skvělého kazašského národa.

Hlavní hrdina, mezi jehož největší záliby patří stolní tenis, tanec a opalování se, je svou vládou a dokumentárním štábem v zádech vyslán do USA, aby o téhle nejskvělejší zemi světa podal zprávu. A zalíbí se mu tady tak, že se tu rozhodne usadit a oženit se s Pamelou Andersonovou.

Borat
Borat | Foto: Aktuálně.cz

Film Borat bude mít světovou premiéru na zářijovém torontském festivalu v rámci sekce Půlnoční šílenství (Midnight Madness). V ní mu bude dělat společnost mimo jiné horor Všichni kluci milují Mandy Laneovou amerického režiséra Jonathana Levina o nádherné středoškolačce atakované zombie obdivovateli.

Americká premiéra filmu Borat bude následovat v listopadu, do českých kin šíleného Kazacha vyšle Bontonfilm 1. března ve dvanácti kopiích. Kdo se nemůže dočkat, ať zkusí Boratovy webové stránky.

 

Právě se děje

Další zprávy