Evropská filmová akademie rozděluje ceny

ČTK, MaM
2. 12. 2005 13:00
Berlín - Už po osmnácté bude v sobotu večer Evropská filmová akademie (EFA) rozdělovat v Berlíně evropské filmové ceny, které jsou na "starém" kontinentu obdobou amerického Oscara.
Foto: Aktuálně.cz

Do užší nominace téměř tří desítek děl se však nedostal ani jeden z trojice přihlášených českých filmů.

O největší počet cen, které mají podobu dlouhovlasé krásky v říze poseté evropskými hvězdičkami, se ucházejí koprodukční filmy Caché (Skrytý) režiséra Michaela Hanekea se sedmi a Brodre (Bratři) Susanne Bierové se šesti nominacemi. Dalšími nominovanými filmy jsou francouzské Příliš dlouhé zásnuby, německý snímek Nechoď klepat na dveře či Sophie Scholl - Die Letzten Tage (Sophie Schollová Poslední dny).

Naději na získání titulu nejlepší evropský herec a evropská herečka mají například známí francouzští umělci Juliette Binocheová a její kolega z filmu Caché (Skrytý) Daniel Auteuil. Sobotní slavnost ozdobí filmová legenda světového renomé, herec Sean Connery, který obdrží cenu za celoživotní dílo.

Východoevropskou kinematografii zastupuje v nominacích rumunský snímek Moartea domnului Lazarescu (Smrt pana Lazareska), maďarský Člověk bez osudu a v kategorii objevu roku ruský film 4 (Čtyři). České filmy Horem pádem, Příběhy obyčejného šílenství a Sluneční stát režisérů Jana Hřebejka, Petra Zelenky a Martina Šulíka se mezi nominované nedostaly ani v jedné kategorii.

EFA uděluje cenu také neevropskému dílu - v této kategorii bylo nominováno 11 filmů ze čtyř kontinentů. Mezi nimi jsou i filmy známých jmen, například režiséra Jima Jarmusche či herce George Clooneyho.

Evropská filmová akademie vznikla v roce 1989 z iniciativy 40 filmových tvůrců a režiséra Ingmara Bergmana, který se stal jejím prvním prezidentem. Ceny EFA se udílejí střídavě v Berlíně a v jiném významném městě starého kontinentu. Zprvu umělecky nepříliš zdařilou trofej představoval Felix - muž s holubicí v ruce. V roce 1997 jej vystřídala již zmíněná kráska.

 

Právě se děje

Další zprávy