Einstein byl žena, Cruise je Angličan

AP, Hej
11. 11. 2006 9:00
Londýn - Až se ozve "...and the Oscar goes to", Britové zpozorní. Je pravděpodobné, že i když vyhraje americká hvězda, cena patří hrdému Albionu.
Foto: cruise, film

Ostrované jsou na své úspěchy ve světovém showbyznysu patřičně hrdí. Teď je jasné, že ve skutečnosti je jich ještě mnohem víc. Britský původ několika slavných celebritózních Američanů včetně Toma Cruise, Halle Berryové či Donalda Trumpa odhalují záznamy o imigrantech, které zveřejnil britský genealogický web.

Stránka Ancestry.co.uk publikovala 100 milionů amerických záznamů o imigrantech z Anglie, Skotska, Irska a Walesu. Pocházejí ze seznamů pasažérů cest z britských ostrovů do USA mezi lety 1820 až 1960.

Čokoládová kráska Halle Berryová má kořeny v hrdém Albionu
Čokoládová kráska Halle Berryová má kořeny v hrdém Albionu | Foto: Reuters

"Miliony jmen na našich stránkách bezesporu představují odvážné a pestré individuality, které hrály určující roli ve směřování k moderní Americe," říká Simon Harper, ředitel webu.

V záznamech jsou kromě jmen cestujících i další údaje o datu a místu jejich odjezdu, místu, kam cestovali, o národnosti, zaměstnání a dalších členech rodiny či účelu cesty.

Ze stránek tak lze třeba vyčíst, že prapradědeček Toma Cruise Dylan Henry Mapother emigroval do amerického Louisville v roce 1850 z waleského Flintu.

A Nellie Dickenové, tedy babičce Halle Berryové, bylo pouhých devět měsíců, když se vydala se svou rodinou v roce 1912 z anglického Liverpoolu do americké Filadelfie.

Matka finančníka Donalda Trumpa Mary MacLeodová zas v roce 1935 absolvovala cestu do USA na palubě lodi Transylvania z Lewisova ostrova ve Skotsku.

Na seznamu jsou i záznamy o cestě několika Skotů, kteří se v Americe stali symbolem úspěchu: zakladatelé automobilky Buick, Campbellových polívek či časopisu Forbes.

Nejpopulárnějším místem, z něhož se v roce 1818 jezdilo do USA, byl pro irské a britské imigranty britský Liverpool, alespoň podle záznamů z ostrova Ellis, historické brány do newyorského přístavu.

Britský server Ancestry je částí celosvětové sítě rodokmenových stránek, které veřejnosti zpřístupňují přes pět miliard záznamů.

 

Právě se děje

Další zprávy