Dokument z Afghánistánu zachytí život v blízkosti smrti

Irena Hejdová Irena Hejdová
23. 9. 2008 20:50
Tomáš Hodan: Natáčení v neprůstřelné vestě a s morfiem
Foto: Armáda ČR

Praha - Dokumentarista Tomáš Hodan právě odjel zmapovat život českých vojáků na základně v Afghánistánu - do míst, kde byli v neděli zraněni tři příslušníci českého kontingentu.

Jeho snímek má zachytit jednotku SOG, Special Operation Group. "Je to jedna z pouhých dvou českých jednotek, která jezdí do zahraničí přímo bojovat," říká Hodan.

Už má za sebou dva pobyty v Afghánistánu a odtud i dva televizní dokumenty z Kábulu a Logaru. Za poslední rok natočil i dokumenty o českých a slovenských vojenských misích v Sýrii, Bosně či na Kypru.

V březnu měl premiéru dokument o poválečném obnovování Angoly, na kterém se podílejí i čeští dobrovolníci.  Do Afghánistánu jede na tři týdny točit společně s novinářem Markem Vítkem a fotografem Michalem Novotným. 

Foto: Armáda ČR

Pro cestu do neklidného regionu si nevybrali nejlepší dobu. "Talibanci se na zimu přesouvají do Pákistánu, v zimě je v afghánských horách k nepřežití," komentuje to dokumentarista. "Na jaře po návratu pak jejich útoky narůstají a na přelomu září a října je většinou situace nejvyhrocenější."

Blízkost smrti je v zahraničních misích neustále přítomná, přesto prý pobyt v Afghánistánu nepovažuje za nebezpečný. "Jsme na základně, mimo ni jen ve vojenských konvojích," říká. "Člověku v té idylické krajině ani nedochází, že by to mohlo být nebezpečné."

Mimo základnu se také všichni pohybují v neprůstřelných vestách a přilbách, vybaveni injekcí morfia. "Říkali, že když nám výbuch utrhne ruku, tak si ji máme píchnout a krví si napsat na čelo iniciálu svého jména, aby nás poznali," konstatuje lakonicky.

Foto: Armáda ČR

Natáčení považuje za jedinečnou zkušenost, ale zároveň přiznává, že umělecké ambice v tomto směru nemá. "Je to naplňování konceptu. S prací na filmu Půl čtvrté se to nedá srovnávat, ten jsem natočil jen podle sebe."

Natáčení na zahraničních misích bere také jako dobrý sběr materiálu pro chystaný hraný celovečerní film o českých válečných novinářích. Scénář by rád dokončil do konce roku, poté se pokusí sehnat na projekt peníze.

"Měl by být podle námětu Marka Vítka o třech dobrodruzích, novinářích, co jezdí natáčet válku. Když píšete film ze specifického prostředí, je dobré do něj proniknout, pak můžete napsat pravdivý film. A tohle je pro mě unikátní možnost."

Půl čtvrté
Půl čtvrté | Foto: Artcam

"V Česku je spousta zajímavých témat, ale já vlastně skončil u natáčení dokumentů ze zahraničí náhodou," rekapituluje Hodan. Jeho debut Půl čtvrté z Rachovského rajonu na Zakarpatské Ukrajině je plný rázovitých postav prolévající hrdla hektolitry vodky; spolu se Štěpánem Honem ho natáčeli čtyři roky.

Dokument letos vyšel na DVD, které se křtilo na jarním festivalu Jeden svět, film byl v rámci Jednoho světa k vidění i v New Yorku. DVD  je vybavené anglickými titulky a překladem do znakového jazyka. Mezi bonusy nabízí i početné nepoužité scény, komentář autorů, klip o filmu a trailery.

DVD je ke koupi na stránkách filmu www.pulctvrte.cz. Na Aktuálně nyní můžete vyhrát jedno z pěti DVD, když odpovíte správně na naši otázku: Jak se křestním jménem jmenuje hlavní hrdina filmu Půl čtvrté?

Odpovědi posílejte na adresu [email protected] do 1. října.

 

Právě se děje

Další zprávy