Dobrý ročník nás uráží, tvrdí Francouzi

gra
5. 1. 2007 13:44
Paříž - Russell Crowe se svým filmem Dobrý ročník moc ve Francii nepochodil. Filmoví kritici na něm nenechali nitku suchou. UVNITŘ: TRAILER

Snímek režiséra Ridleyho Scotta zachycuje příběh londýnského experta v oboru investic Maxe, který se po smrti svého strýčka vrací na vinici, kde prožil nejkrásnější část dětství.

Přestože chce hodit minulost za hlavu a vinici co nejdříve prodat, v okamžiku příjezdu do oblasti na jihu Francie se začne odvíjet zcela nová kapitola jeho života.

Dobrý ročník
Dobrý ročník | Foto: Aktuálně.cz


Romanticky laděný příběh kritiky ve Francii moc nenadchnul. Deník Liberation snímek označuje za "úděsný" a obviňuje režiséra z toho, že není klišé o Francouzích, které by ve svém filmu nepoužil.

Jiný deník Le Parisien se ke kritice přidává - film je podle něj plný stereotypů, které hlásají: "Každý ví, že Francouzi jsou mrzutí a sprostí, nosí tenisky a jezdí Renaultem 4s."

Francouze rozohnilo i zobrazení života v oblasti Luberon. Filmový kritik z Liberation dokonce tvrdí: "Celý snímek je otřesný od začátku až do konce, Dobrý ročník se hroutí pod klišé o Luberonu, jenž prý vzkvétá pod vlivem bohaté anglosaské elity."

Dobrý ročník - Ridley Scott, Russel Crowe a Treo
Dobrý ročník - Ridley Scott, Russel Crowe a Treo | Foto: Aktuálně.cz

 
Příliv britských přistěhovalců do této venkovské oblasti trvá už dlouho a je příčinou nejen posměchu Francouzů, ale i obav starousedlíků.

Snímek vznikl podle stejnojmenného bestselleru Petera Maylea Dobrý ročník v Provincii,  Scott se kromě režijní taktovky ujal také role producenta a pro Crowea a Scottyho je to první společné pracovní setkání po sedmi letech, tedy od doby, kdy společně natočili Gladiátora.

 

 

Právě se děje

Další zprávy