Do třetice přichází podivínština od Wese Andersona

Kamil Fila Kamil Fila
28. 1. 2008 9:21
Darjeeling s.r.o. - skvělý film o nasávání čaje a duchovna

Recenze - Darjeeling Limited je vlak, v němž jedou tři odcizení bratři po Indii a zkoušejí se znovu sblížit. Ono limited lze ovšem přeložit (jak to udělal distributor u nás) i jako ručení omezené. Překlad sice špatný, ale vzhledem k poetice filmu vcelku trefný, protože u něj nelze ručit vůbec za nic.

Většina filmů se snaží držet klasického vyprávění a ctít jeden žánr. Jejich alternativou jsou umělecké, modernistické filmy, které se snaží vyhnout jakémukoli známému žánru a vlastně i příběhu.

Zbývají ještě postmoderní filmy, které obvykle vezmou víc žánrů dohromady a hrají si s nimi. Pohrávají si i s vyprávěním a od výchozí populární kultury se snaží najít (či ukázat nebo jen předstírat) přesah k hlubším tématům. Jinak řečeno, i comicsoví superhrdinové mohou mít své dny.

Režisér Wes Anderson na to jde ještě jinak. Jádrem jeho snímků jsou vážné existenciální problémy civilně laděných postav, ovšem tito veskrze melancholičtí lidé žijí v dokonale popkulturním světě - a nijak jinak než povrchně a dětinsky se nemůžou se svými traumaty a splíny vypořádat.

Takoví byli švihlí členové Takové zvláštní rodinky i potrhlí účastníci oceánské expedice v Životě pod vodou. Loseři, kteří jsou krůček od toho, aby byli intelektuálové, ale spíše to jsou jen nedospělí snílci, zamrzlíci ve stadiu platonického poznávání světa. (V raném Jak jsem balil učitelku, které u nás vyšlo jen na videu, Anderson zase naopak představil předčasně dospělého středoškoláka.)

Humor filmů Wese Andersona je výlučný. Buď si někoho okamžitě získají, nebo se s ním navždy minou. Jsou to sice snímky, které i v odpůrcích dovedou zrát a připomínat se jim v nestřežených chvílích ("to je jako v tom divným filmu") -  ale jisté je, že jde o díla pro ještě menší komunitu, než tvoří fanoušci Woodyho Allena.

Andersonovi hrdinové totiž nekomentují svoji pozici z odstupu a nikdy se nevrací zpátky do normálu, ale jsou jaksi pořád uhnutí, ovšem v duchu uhnutosti světa, který je obklopuje. A nejzašmodrchanější na tom je, že se Andersonovy příběhy dají ve výsledku označit za vcelku realistické.

The Darjeeling Limited
The Darjeeling Limited | Foto: Aktuálně.cz

Konečné vyznění bývá zřejmé: celý náš svět je bláznivý, respektive my, obyvatelé blahobytného Západu, jsme zhýčkaní ve svých obsesích a libůstkách, které se z globálního pohledu zdají naprosto pošetilé.

V Darjeelingu se zápletka opět odvíjí od pokřivených rodinných vztahů. Dozvíme se, že bratři Francis (Owen Wilson), Peter (Adrien Brody) a Jack (Jason Schwartzman) se rozhádali na pohřbu otce a nyní se po roce setkávají na společném, víceméně nedobrovolném výletu v Indii.

Francis je hlavní manipulátor a chce dát rodinu zase dohromady; a jeho plán počítá s nalezením matky, která se v Indii stala jeptiškou. Peter má doma těhotnou manželku a Jack smutní po přítelkyni, která ho před časem opustila v Paříži.

Sledujeme tohle pohodlně na sedačce rozvalené road movie, kolem nás se míhají desítky bizarních figurek a občas absolvujeme přestup z žánru konverzační komedie a situační grotesky někam jinam.

Anderson umí navodit i drama, když se malý chlapec utopí v řece, chvílemi laškuje s pestrobarevností indických masala filmů (jimž se slangově říká Bollywood) a střídá vášeň s beznadějí. Dovede nabít optimismem na dlouhé hodiny i uvrhnout do deprese.

Foto: ČTK

Darjeeling je už jeho třetí film v řadě, o němž se dá říct, že je v podstatě o všem, i když se tu nic zvláštního nestane. Jedním dechem hovoří o duchovní obnově, přitom si utahuje z turistického objevování duchovních míst. Vytváří zvláštní domáckou atmosféru, přitom žádný z jeho filmů nedal zakusit takový pocit, že jsme cizinci v nepochopitelném vesmíru.

K Darjeelingu se nedá říct jasné doporučení. Je to neuvěřitelně dobře a sebejistě natočené, výborně a roztomile zahrané, ale je úplně bez záruky, že vás vyprávění dovede do končin, do nichž jste chtěli zavítat.

Darjeeling Limited, USA 2007. Režie Wes Anderson, scénář Wes Anderson, Roman Coppola, Jason Schwartzman, hrají Owen Wilson, Adrien Brody, Jason Schwartzman, Amara Karanová, Wallace Wolodarsky, Waris Ahluwalia, Bill Murray, Anjelica Hustonová a další. 91 minut, distribuce Bontonfilm. Česká premiéra 24.1. 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy