Do kin míří možná nejakčnější film roku

jps, ČTK
6. 2. 2007 0:00
Praha Tvůrci akční komedie se pokusili natočit cosi jako Nebezpečnou rychlost. Jen namísto autobusu nesmí zpomalit hlavní hrdina. UVNITŘ: FOTOGALERIE
Zastav se a nepřežiješ
Zastav se a nepřežiješ | Foto: Aktuálně.cz

Děj thrilleru zastihuje hlavního hrdinu ve chvíli, kdy se probouzí po nezdařené akci. Nechal svoji oběť uniknout, aby mohl začít nový život. Teď mu však v krvi koluje jed a naživu zůstane jen tehdy, pokud bude v neustálém pohybu, a udrží si tak v těle dostatečnou hladinu adrenalinu.

Proto drancuje ulice Los Angeles a zanechává za sebou spoušť. Musí zachránit svou milou a najít protilátku.

Režiséry snímku byli Mark Neveldine a Brian Taylor, kteří spolu napsali scénář. Hlavní role ztvárnili Jason Statham, Efren Ramizer, Amy Smartová a Dwight Yoakam. "Jsme fanatiky akčních her. Chtěli jsme vytvořit film, který by byl nadupaný stejně jako videohra," poznamenávají tvůrci v distribučních materiálech.

Zastav se a nepřežiješ
Zastav se a nepřežiješ | Foto: Aktuálně.cz

Podle hlavního představitele Jasona Stathama je scénář úplně jiný, než jaké doposud četl. "Je to víc než šílené. Je tam spousta výborných scén, hodně akce, násilí, romantiky, komedie i drama. Je to jako deset filmů v jednom," charakterizoval příběh.

"Myslím, že je to vztah přitahujících se protikladů. Ji láká ten nebezpečný a záhadný muž, který je uvnitř velmi milý. A naopak jeho přitahuje ona jako jemná žena, u které cítí klid a bezpečí, může se k ní uchýlit před nebezpečným životem. Ona si však myslí, že je programátorem videoher, a ne nájemným zabijákem," říká o své roli Smartová.

Thriller Zastav a nepřežiješ byl zaznamenán na digitální kameru, v mnoha případech i přímo v pohybu. Práci usnadnila špičková technika.

Zastav se a nepřežiješ, foto z filmu
Zastav se a nepřežiješ, foto z filmu | Foto: Aktuálně.cz

Například takzvaná nanokamera umožňující držet oddělenou část kamery a objektivu v ruce, zatímco zbytek byl připevněný na kameramanových zádech.

Statham je původně vynikajícím potápěčem, členem britského olympijského týmu. Nyní je hercem a modelem v reklamách. Amy Smartová se objevila například ve snímcích Miluji tě k sežrání, Milionový závod či Hvězdná pěchota.

Neveldine začínal jako herec a divadelní režisér, brzy se však začal soustředit na kameru při natáčení dokumentů a reklam. Taylor byl kameramanem krátkých nezávislých filmů. Oba spolu natočili řadu reklam.

A právě řemeslná zručnost spolu s láskou k akci nadupaným hrám dělá z filmu Zastav se a nepřežiješ skutečnou adrenalinovou jízdu. Do českých kin snímek vstoupí ve čtvrtek 8. února.

 

Právě se děje

Další zprávy