Do Karlových Varů přijede herec Robert Pattinson, nesmrtelný upír ze ságy Stmívání

ČTK ČTK
27. 6. 2018 14:35
Přes tři miliardy dolarů utržily filmy z upírské ságy Stmívání, jež proslavila Roberta Pattinsona. Herce, který dorazí na festival v Karlových Varech, starší publikum zná ze snímků režiséra Davida Cronenberga.
Robert Pattinson na snímku z letošního února v Berlíně.
Robert Pattinson na snímku z letošního února v Berlíně. | Foto: ČTK

Dvaatřicetiletý britský herec Robert Pattinson, známý především z upírské ságy pro mladistvé nazvané Stmívání, bude dalším z významných hostů letošního filmového festivalu v Karlových Varech. Na závěrečném večeru převezme ocenění prezidenta přehlídky Jiřího Bartošky.

Pořadatelé to oznámili dnes, dva dny před začátkem 53. ročníku akce.

Dvaatřicetiletý Pattinson se díky angažmá v sáze Stmívání, kde ztvárnil nesmrtelného upíra Edwarda Cullena, dostal až na seznam 100 nejvlivnějších lidí podle časopisu Time, také magazín Forbes jej zařadil mezi nejvlivnější světové celebrity.

Jednotlivé díly Stmívání, natočené dle knižní předlohy Stephenie Meyerové, v letech 2008 až 2012 celosvětově utržily přes 3,3 miliardy dolarů.

Pattinson má za sebou dále snímky Nezapomeň na mě nebo Voda pro slony. Film Dobrý časy, v němž ztvárnil hlavní roli, byl loni uveden na festivalu v Cannes. Před čtyřmi lety herec na festivalu v Karlových Varech uvedl futuristický western Tulák.

"Pattinsonova filmografie zahrnuje také spolupráci na dalších, často nezávislých projektech se zajímavým tématem či výraznými filmaři," upozorňují organizátoři festivalu, že herec se objevil třeba v adaptaci Maupassantova klasického románu Miláček.

S režisérem Davidem Cronenbergem natočil temnou futuristickou Cosmopolis či film Mapy ke hvězdám. Po boku Nicole Kidmanové se Pattinson objevil v životopisném romantickém dramatu Wernera Herzoga Královna pouště, ztvárnil též jednu z hlavních rolí dobrodružného snímku Ztracené město Z.

Pattinson v minulosti přiznal, že odmalička snil o jiné kariéře - byl posedlý raperem Eminemem a nahrával vlastní verze jeho hitů. "Mám celou sbírku nahrávek, na nichž rapuji, už od doby, co mi bylo třináct. Chtěl jsem být raper, takže vznikly stovky a stovky nahrávek," říkal.

Kromě toho prý Pattinson skládal vlastní písně, verše do nich ale většinou "kradl" od jiných lidí. "Byly to věty jako 'vyrostl jsem na ulici', což byla naprostá fraška, protože ve skutečnosti jsem vyrostl v dost pěkné části Londýna jménem Barnes," vyprávěl herec.

Kromě Pattinsona do Karlových Varů přijedou, a to už na zahajovací večer, novozélandský režisér Taika Waititi a producent Carthew Neal - ti nyní v Česku natáčejí film Jojo Rabbit. Waititi je autorem mimo jiné superhrdinského snímku Thor: Ragnarok.

Režiséra Terryho Gilliama pak při představení filmu Muž, který zabil Dona Quijota doprovodí portugalská herečka Joana Ribeirová.

Už dříve oznámenou hlavní hvězdou letošního festivalu bude americký herec, scenárista, režisér a producent Tim Robbins, držitel Oscara za herecký výkon ve vedlejší roli ve filmu Tajemná řeka a trojnásobný držitel ceny Zlatý glóbus.

Do Varů míří také herečka Anna Paquinová, která za svou dětskou roli v titulu Piano získala Oscara.

Světovou premiéru soutěžního filmu Do noci na festivalu doprovodí herec Caleb Landry Jones. Do Karlových Varů zamíří i producent John Lesher, držitel Oscara za film Birdman s Michaelem Keatonem v titulní roli.

Na festival se již počtvrté vrátí producent Greg Shapiro, držitel Oscara za nejlepší film Smrt čeká všude režisérky Kathryn Bigelowové.

Festival letos představí 182 titulů. Podle uměleckého ředitele festivalu Karla Ocha se opět budou opakovat minimálně třikrát, tak aby každý zájemce měl možnost dostat se na film, který chce vidět, a nechodil jen na tituly, které na něj zbyly.

Trailer k filmu Twilight sága: Rozbřesk | Video: BontonfilmCZ
 

Právě se děje

Další zprávy