Dny evropského filmu vezou stávkující dělnice i nácky

Kultura ČTK Kultura, ČTK
14. 4. 2011 21:11
Festival nabízí 40 filmů z více než 25 zemí
Made in Dagenham
Made in Dagenham | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Tragikokomedie německého režiséra Toma Tykwera nazvaná 3 zahájila ve čtvrtek letošní ročník Dnů evropského filmu. Už 18. ročník přehlídky se koná do 21. dubna v pražských kinech Světozor a Lucerna, poté se přesune do Brna. 

Dny evropského filmu nabízejí v pěti sekcích na 40 filmů z více než 25 evropských zemí. Za vstupenky zaplatí diváci v Praze i Brně 90 korun. Kromě těchto měst pak mohou diváci vidět část filmů v rámci festivalových ozvěn, které zamíří do Boskovic, Jablonce nad Nisou, Olomouce, Uherského Hradiště a do Veselí nad Moravou.

Bratrstvo
Bratrstvo | Foto: Aktuálně.cz

Tykwerovo komediální milostné drama o atypickém trojúhelníku uvedla ve Světozoru na slavnostním zahájení rakouská herečka Sophie Roisová. Pražskou část pak zakončí 21. dubna v kině Lucerna předpremiéra novinky režiséra Tomáše Řehořka Czech Made Man.

V černé komedii, jež prý poskytuje neobvyklý pohled na uplynulých dvacet let české svobody, se v hlavní roli multimilionáře představuje Jan Budař. Tento herec bude na festivalu k vidění i ve španělském filmu Žena bez piana, kde si zahrál roli polského dělníka, jehož hlavní hrdinka potká v noci na nádraží.

Netradiční roadmovie představuje italský snímek Basilicata křížem krážem režiséra Rocca Papalea: členové kapely se v něm rozhodnou dostat na místo konání dalšího koncertu po svých a za deset dní projdou pěšky napříč Itálií. Dánský snímek Bratrstvo natočený Nicolou Donatem přiblíží neonacistické scénu v této severské zemi; současně se zabývá tématem homosexuality mezi přívrženci ultrapravice. Hraný dokument Bratislava režiséra Jakuba Kronera zase vykresluje realitu bratislavského sídliště Petržalka; temnou vizi podtrhuje slovenský hip-hop.

Drei
Drei | Foto: Aktuálně.cz

Jako novinku Dny evropského filmu zařadily do programu sekci Film&Music. Sekce Národní liga představuje národní kandidáty na Oscary a tradiční Best Of nabízí průřez tím nejzajímavějším ze současné evropské kinematografie.

V sekci K věci, jejímž tématem je letos dobrovolnictví a aktivismus, bude uvedena například nová britská retro komedie ze 60. let Vyrobeno v Dagenhamu od Nigela Colea známého filmy Bílá vdova nebo Holky z kalendáře. Na základě skutečných událostí režisér zachycuje stávku tamních dělnic a s britským sociálním cítěním, ale bez laciného sentimentu se přibližuje podobným ostrovním komediím jako Do naha!

Poprvé zařadili pořadatelé do programu sekci zaměřenou na ceny Evropského parlamentu LUX Prize. Objeví se zde mimo jiné drama Cizinka režiséra Fea Aladaga o boji mladé turecké matky o syna, belgický snímek Ilegálně o tamních emigrantech nebo řecká komedie Platonova akademie. Uveden tu bude i loňský vítěz, film Welcome.

Informace o programu naleznete na stránkách www.eurofilmfest.cz

 

Právě se děje

Další zprávy