Dny evropského filmu přivezou Tykwera i neonacisty

Kultura ČTK Kultura, ČTK
25. 3. 2011 14:11
festival nabídne 40 filmů z více než 25 zemí
Drei
Drei | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Tragikokomedie německého režiséra Toma Tykwera nazvaná 3 zahájí letošní ročník Dnů evropského filmu. Na festivalu nebude chybět ani sekce věnovaná národním kandidátům na Oscara, snímky zaměřené na hudební témata nebo sekce zaměřená na výběr z jednotlivých evropských kinematografií.

Již 18. ročník filmové přehlídky se uskuteční od 14. do 21. dubna v pražských kinech Světozor a Lucerna a poté se přesune do Brna. Dny evropského filmu nabídnou okolo 40 filmů z více než 25 evropských zemí.

Festival otevře v pražském kině Světozor Tykwerovo komediální milostné drama 3 o atypickém milostném trojúhelníku. Režisér se po koprodukčních velkofilmech Parfém: Příběh vraha a International vrátil k domácím zdrojům a natočil tragikomickou love story ze současného Berlína. Film na slavnostním zahájení uvedou jeho hlavní představitelé: rakouská herečka Sophie Roisová a německý herec Devid Striesow.

Pražskou část Dnů evropského filmu zakončí 21. dubna v kině Lucerna předpremiéra novinky režiséra Tomáše Řehořka Czech Made Man. V černé komedii, jež prý poskytuje neobvyklý pohled na uplynulých dvacet let české svobody, se v hlavní roli multimilionáře představí Jan Budař.

K vidění bude tento herec na festivalu i ve španělském filmu Žena bez piana, kde si zahrál roli polského dělníka, kterého hlavní hrdinka potká v noci na nádraží. Setkání s východoevropským gastarbeiterem se stane spouštěcím mechanismem, jenž odstartuje sérii změn v jejím životě.

Bratrstvo
Bratrstvo | Foto: Aktuálně.cz

Netradiční roadmovie představuje italský snímek Basilicata křížem krážem režiséra Rocca Papalea. Členové kapely se v něm rozhodnou dostat na místo konání jejich dalšího koncertu jen po svých. Za deset dní projdou pěšky napříč Itálií od jednoho pobřeží ke druhému a zažijí ta setkání a události, které ovlivní život každého z nich.

Dánský snímek Bratrstvo natočený Nicolou Donatem přiblíží realitu neonacistické scény v této severské zemi. Současně se zabývá i tématem homosexuality mezi přívrženci ultrapravice.

Hraný dokument Bratislavafilm mladého režiséra Jakuba Kronera pak vykresluje temnou realitu bratislavského sídliště Petržalka, kde jsou drogy a násilí na denním pořádku. Temnou vizi podtrhuje slovenský hip-hop.

Dny evropského filmu jako novinku zařadily do programu sekci Film&Music nabízející několik evropských titulů s tématem hudby /. Sekce Národní liga představí některé z kandidátů na nominace na cenu americké filmové akademie.

Tradiční sekce nazvaná Best Of nabídne průřez tím nejzajímavějším ze současné evropské kinematografie. Tématem sekce K věci je letos dobrovolnictví a aktivismus.

Poprvé zařadili pořadatelé do programu sekci zaměřenou na ceny Evropského parlamentu LUX Prize. Objeví se zde mimo jiné drama Cizinka režiséra Fea Aladaga o boji mladé turecké matky o syna. 

 Kromě Prahy a Brna mohou diváci vidět část filmů v rámci festivalových ozvěn, které zavítají do Boskovic, Jablonce nad Nisou, Olomouce, Uherského Hradiště a do Veselí nad Moravou. Za vstupenky zaplatí diváci v Praze i Brně 90 korun.

Informace o programu naleznete na stránkách www.eurofilmfest.cz

 

Právě se děje

Další zprávy