Delfín bez ocasu porazil v kinech rakovinu i Bonda

Pavel Kroulík
4. 10. 2011 8:15
Neuspělo křesťanské drama ani sprostá komedie
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles  - Ani jedna ze čtyř premiér týdne se neprobojovala na čelné pozice amerického žebříčku návštěvnosti. Díky pozitivní šeptandě, že jde o jeden z nejlepších rodinných filmů roku, vyhrál uplynulý víkend snímek Můj přítel delfín. Film, který minulý týden při premiéře skončil na druhém místě, si tak vylepšil postavení a sesadil z trůnu trojrozměrnou verzi Lvího krále, jež předtím dvakrát žebříček vyhrála.

Příběh malého chlapce, který se skamarádí se zraněným delfínem, jenž přišel o ocas, tento víkend utržil 14,2 milionu dolarů. Od premiéry mu tržby poklesly jen o 26 procent a celkem má na kontě za deset dní 37,5 milionu.

Premiéra filmu Moneyball- Brad Pitt
Premiéra filmu Moneyball- Brad Pitt | Foto: Reuters

Druhé místo si z minulého týdne udržel film Moneyball z baseballového prostředí. Snímek s Bradem Pittem v hlavní roli vydělal 12,5 milionu dolarů. Snímek byl natočen podle skutečného příběhu Billyho Beaneyho, generálního manažera týmu Oakland A.

Ten prý změnil všechny tradiční baseballové poučky, když musel dát dohromady tým s omezeným rozpočtem. Sportovní drama má prý značné šance na letošních Oscarech.

Animovaný Lví král 3D klesl na třetí příčku s tržbami 11,1 milionu dolarů, což je od minula poměrně strmý pokles. Nicméně znovu nasazená disneyovská klasika se drží v popředí už třetí týden a právě o víkendu překonala na celkových domácích tržbách hranici 400 milionů (zahrnují se sem všechny peníze od premiéry v roce 1994).

Se sumou 408 milionů se Lví král dostal do první desítky nejúspěšnějších filmů všech dob v amerických kinech (na 11. místo odsunul Spider-Mana z roku 2002), zároveň tak Disney šestý rok po sobě překročil miliardu dolarů na tržbách z kin. Pomítání 3D verze je přitom jen předehra k vydání ve formátu blu-ray, které právě zamířilo na pulty.

Foto: Aktuálně.cz

Až  o čtvrté a páté místo se popraly první dvě novinky uplynulého týdne. Komedie 50/50 o muži,  jenž onemocní rakovinou, i drama z policejního prostředí Courageous vydělaly 9, respektive 8,8 milionu dolarů.

Nekorektní komedie 50/50, kterou natočil podle skutečného příběhu Jonathan Levine, má výborné mediální ohlasy  (93 procent kladných recenzí na databázi Rottentomatoes) a rovněž mezi diváky běží  už od premiéry v Torontu pozitivní šuškanda. Na tržbách se to však nepromítlo. Téma  „neberte svou rakovinu úplně vážně a nepodléhejte jí" je zřejmě pro většinu diváků přece jen příliš svatokrádežné.

Když se například hrdina Adam dozví, že má vzácný typ rakoviny páteře, reaguje větou: "Já a tumor? To je nesmysl! Vždyť nekouřím, nepiju a ekologicky třídím odpad."

Foto: Aktuálně.cz

Filmu nepomohla chválená sestava herců - Joseph Gordon-Levitt, Seth Rogen, Anna Kendrick, Bryce Dallas Howard - ani reklamní kampaň, která snímek raději prezentovala spíš jako smutnou parťáckou komedii. Nakonec se jedná o nejslabší start Setha Rogena. I když bude film dál těžit z chvály těch, kteří ho viděli, podle analytiků zřejmě nedosáhne ani na hit (500) Days of Summer s Josephem Gordonem-Levittem, který v roce 2009 vydělal 32,4 milionu.

Právě Gordona-Levitta v titulní roli chválí většina recenzí a zdůrazňuje jeho hlavní podíl na tom, že snímek boří tradiční melodramatické schéma a místo něj diváci sledují sice soucitný, ale nikoli uslzený, vyděračský a patetický film.

Snímek Courageous na pátém vydělal takřka na chlup stejně jako komedie o rakovině. Má ovšem podstatně horší hodnocení. Na film o policistech, jenž kombinuje drama i komediální pasáže s otázkami víry, vyšlo podle Rottentomatoes pouze 13 recenzí a z toho je jich osm záporných.

Foto: Aktuálně.cz

Příběh o tom, jak je těžké být dobrým otcem, oplývá právě tím, čeho se 50/50dokázalo vyvarovat. Podle recenzentů jde o nudné a sentimentální kázání. To ovšem není divu - snímek je totiž dalším produktem studia Sherwood patřícího baptistické církvi. Těch pár recenzentů, kteří film jakž takž přijímají, tvrdí, že v rámci obdobných „spirituálních" a křesťanských filmů jde vlastně o finanční i umělecký standard. „Obyčejní diváci" by však na něj neměli v žádném případě chodit.

Za Courageous skončila na šestém místě další novinka. Mysteriózní thriller Dream House získal 8,2 milionu dolarů a jen osm procent kladných recenzí. Ve filmu hrají pár středního věku skuteční manželé Daniel Craig a Rachel Weiszová. Přestěhují se do New Yorku do domu, kde byla zavražděna matka a její děti, a začnou pátrat po tom, kdo tragédii způsobil.

Recenzenti se ironicky shodují, že za ni může hlavně režisér Jim Sehridan, jinak autor ceněných filmů Moje levá noha a Ve jménu otce. „Gotický horor z předměstí", kde hraje i Naomi Wattsová, je prý totálně nemyslný, nic v něm nefunguje a spíš než horečnatý sen připomíná neklidného šlofíka.

Když připočteme červencové Kovboje & vetřelce, zdá se  podle analytiků, že mimo bondovskou roli není Craig přílišným magnetem pro diváky. Snad to změní na konci roku film Muži, kteří nenávidí ženy, Fincherova adaptace (a remake) slavné švédské detektivní trilogie Milénium.

Foto: Aktuálně.cz

Poslední, čtvrtá novinka týdne What's Your Number? skončila na osmém místě se sumou 5,6 milionu, což je vůbec pátý nejhorší start pro filmy promítané na víc než třech tisícovkách pláten. Hlavní hrdinka si přečte v ženském časopise článek, podle nějž má zůstat navždy sama, protože už měla přes dvacet milenců, a tak začne hledat mezi svými ex-partnery.

Poměrně vulgární romantické komedii kombinované s bijákem pro holky vévodí Anna Faris. Ani tato herečka však podle ohlasů neutáhne film nabitý pouze levnými vtipy. Osmdesát procent recenzí je záporných a jejich konsenzus zní, že film se jen přiživuje na vlně „realistických komedií" o ženách, jako byly Bridesmaids (u nás Ženy sobě).

 

Právě se děje

Další zprávy