Del Toro bude Che Guevara. Dvakrát

variety.com, čtk, mor
2. 11. 2006 15:02
Los Angeles - Marxistický revolucionář je bezmála čtyřicet let mrtvý, ale v nejbližší době se vrátí hned dvakrát do života.
Cannes: Benicio del Toro jako Che Guevara
Cannes: Benicio del Toro jako Che Guevara | Foto: stevensoderbergh.net

Ve filmovém zpracování Stevena Soderbergha, který je Ernestem Che Guevarou fascinován natolik, že se pouští do natáčení ne jednoho, ale hned dvou filmů o tomto téměř bájném partyzánovi.

První z biografických snímků nese název The Argentine (Argentina). Odehrávat se bude po roce 1956, kdy se Che Guevara spolu s Fidelem Castrem a dalšími kubánskými exulanty přeplavil z Mexika na Kubu.

Druhý film Guerilla (Partyzán) pak začně v roce 1964, kdy Guevara promluvil na půdě OSN v New Yorku, byl oslavován ve vysokých politických kruzích a nakonec záhadně zmizel v jižní Americe, kde našel smrt.

Do hlavní role Soderbergh obou sníků obsadil "španělského Brada Pitta" Benicia del Tora. V klíčových rolích se dále objeví Benjamin Bratt, Franka Potenteová a Javier Bardem.

Nové filmy volně navážou na dva roky starý snímek Waltera Sallese Motocyklové deníky, v němž se Che s kamarádem Albertem Granadem prohání po Latinské Americe na staré motorce Norton 500.

Foto: stevensoderbergh.net

Filmový opus s rozpočtem 70 milionů dolarů s převážnou většinou dialogů ve španělštině se začne natáčet v Mexiku a některých dalších jihoamerických lokalitách počátkem dubna nebo května příštího roku.

Soderbergh se k filmu dostal, když mu bylo patnáct. Na 15 mm kameru točil krátké filmy. Hned jeho celovečerní debut Sex, lži a video z roku 1989 byl oceněn v Cannes Zlatou palmou; od té doby střídá velké projekty s malými a  komedie s dramaty. K těm patří Traffic - Nadvláda gangů, který mu v roce 2001 vynesl Oscara, nebo remake sci-fi filmu Solaris (2002).

Na kontě má i populární Dannyho parťáky 1 a 2; právě teď Soderbergh finišuje s natáčením třetího dílu. Naposledy do českých kin přišel snímek z opačného konce jeho autorského spektra - na digitální kameru natočené sociální drama Bublina.

 

Právě se děje

Další zprávy