David Ondříček natočil film do mobilů

Irena Hejdová Irena Hejdová
13. 11. 2007 10:00
Na programu je oscarový souboj fastfoodů i Kaurismäki
Festival krátkých filmů - Pražské šortky
Festival krátkých filmů - Pražské šortky | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Už potřetí Praha hostí od středy festival krátkých filmů, svými organizátory v čele s prezidentem Jiřím Bartoškou familierně označovaný Pražské šortky.

Festival, který tvoří právě část týmu kolem karlovarské přehlídky, letos láká na vítěze Oscarů i na filmy pro mobily. Letošní plakát zobrazuje v pidivaně herce Jaroslava Plesla, jehož nohy zas lákaly návštěvníky z loňského plakátu.

Soutěž nabídne letos 18 snímků, poprvé mezi nimi nebude žádný český. "Je to velká škoda, už jenom proto, že soutěž je pak díky účasti domácích barev napínavější," říká programový ředitel Karel Spěšný. Za částečně český lze považovat jen novozélandský Náklad (Cargo)  natočený se štábem za účasti Čechů.

Foto: Aktuálně.cz

 "Krátké hrané filmy se u nás stále točí prakticky jen na filmových školách nebo amatérsky," říkají organizátoři festivalu. Za jejich výhodu považují fakt, že si tu lze "bezbolestně a beztrestně" zkoušet možnosti vlastního talentu; proto by uvítali, kdyby v Česku měla krátkometrážní tvorba shodné podmínky se zahraničím.

K povzbuzení krátkometrážní tvorby je podle nich třeba jednak systému grantového financování, jak jej běžně praktikují filmové instituce a fondy, jednak distribuce, která zajistí, že se filmy dostanou ke svým divákům

České filmy na festivalu budou k vidění jen mimo soutěž - jde o čtyři kousky studentů FAMU, které zahrnují Radio Kebrle Zdeňka Durdila, film Marta a Berta 26 Jitky Rudolfové, Kdo si troufá, vyhraje Jaromíra Pesra a Hrůzné náhody Libora Pixy.

Ropáci
Ropáci | Foto: Aktuálně.cz

Česko má zástupce i v kategorii První podání, která se zaměřuje na krátké filmy slavných režisérů. Letos tu budou k vidění kultovní Ropáci Jana Svěráka, mystifikační dokument ze severních Čech, který je dosud jediným českým nositelem Oscara za krátký film.

Sekce nabídne i film od Michela Gondryho či od tvůrce Delikates a Amélie z Montmartru Jean Pierra Jeuneta.

V sekci Panorama nabídnou Šortky snímky oceněné na významných festivalech. Tady je k vidění i letošní nositel Oscara za krátký film, West Bank Story.

"Je to rozverný muzikál o izraelském vojákovi Davidovi a palestinské dívce Fatimě, kteří zahoří vzájemnou láskou uprostřed líté bitvy dvou fast foodů z opačných stran národnostního konfliktu," lákají organizátoři.

Pražské šortky: Film Akiho Kaurismäkiho Those Were the Days
Pražské šortky: Film Akiho Kaurismäkiho Those Were the Days | Foto: Aktuálně.cz

Sekce Labo nabídne filmy vzniklé prací s novými technologiemi; k vidění budou i sekce věnované jihokorejským či finským filmům.

Lahůdkou je i přehlídka krátkých filmů Akiho Kaurismäkiho, v nichž jsou k vidění i oblíbení hrdinové finského filmaře Leningradští kovbojové. Třeba film Those Were the Days vypráví o leningradském kovbojovi, který se se svým oslem osaměle vleče nočními ulicemi bezejmeného města a hledá, kde by  složil svůj vařič a ztrápené srdce.

Novinkou v programu Pražských šortek je sekce Ultrashorts, která nabízí kolekci filmů do mobilních telefonů, které jsou omezeny stopáží 80 vteřin. K vidění tu budou i díla režisérů Michaely Pavlátové či Davida Ondříčka.

Snímky se utkají o hlavní cenu s prémií 5000 eur a dvě zvláštní uznání. O vítězi bude rozhodovat pětičlenná porota, za Česko je v ní hudebník Jan P. Muchow. V porotě s ním zasedne třeba Gondryho kameraman Jean-Louis Bompoint, který tu uvede i svůj film o slavném režisérovi.

Festival krátkých filmů se koná od 14. do 18. listopadu v pražském kině Světozor; vstupenky jsou už v předprodeji za 50 korun.

 

 

Právě se děje

Další zprávy