David Fincher se pustí do metalového comicsu

Kamil Fila Kamil Fila
16. 3. 2008 12:00
Animovaný povídkový film odkazuje k 70. a 80. letům.

Los Angeles - David Fincher je režisér, který si se svými filmy dává načas. Autor thrilleru Sedm,  temné satiry Klub rváčů či retrokrimi Zodiac momentálně dokončuje s Bradem Pittem snímek Podivuhodný případ Benjamina Buttona.

Příběh o muži, jenž s přibývajícím věkem mládne, zpracovaný podle povídky F. Scott Fitzgeralda, má  premiéru plánovanou na prosinec 2008.

A studio Paramount právě oznámilo další projekt, do nějž byl Fincher angažován jako režisér. Jedná se o povídkový animovaný film inspirovaný comicsovým magazínem Heavy Metal ze 70. let.

Kevin Eastman a Julia Strainová
Kevin Eastman a Julia Strainová | Foto: Aktuálně.cz

Časopis inspiroval už v 80. letech jeden povídkový animovaný film s prostým názvem Heavy Metal, k němuž v roce 2000 přibylo pokračování.

Hevy Metal byl jedním z prvních animovaných filmů, které nebyly určeny dětem, ale spíše hodně odrostlým teenagerům a dospělým se zálibou v comicsech plných násilí, erotiky a hrubého humoru.

Do magazínu přispívali mnozí renomovaní spisovatelé i výtvarníci jako Robert Silverberg, Harlan Ellison, H.R. Giger, Enki Bilal či Moebius.

Fincher by nicméně měl být jen jedním z osmi nebo devíti režisérů, kteří přispějí do nové celovečerní kolekce. Z dalších tvůrců se prozatím ví o Kevinu Eastmanovi a Timu Millerovi.

Eastman patřil ke kmenovým autorům časopisu a podle jeho comicsu vznikl druhý heavymetalovský film z roku 2000. Hlavní akční sexy hrdinka byla inspirována vzhledem Eastmanovy manželky, pornohvězdy Julie Strainové. Eastman je rovněž stvořitelem - původně dosti drsných - Želvích ninjů.

Video: youtube.com

Tim Miller je jednou z hlavních osob firmy Blur Studios, jež se specializuje na "animované snímky pro dospělé". Momentálně dokončuje celovečerní verzi scého krátkého sci-fi snímku Rockfish.

Blur Studios jsou rovněž zodpovědní za videohru Transformers: The Game, založenou na celovečerní předloze Paramountu a Dreamworks.

Fincher, Eastman a Miller budou zároveň producenti, ostatní režiséři budou najati později.

Zatímco pro ostatní autory bude vstup na pole celovečerního filmu financovaného velkým studiem krok z undergroundu do mainstreamu, aniž by na svém stylu a oblíbených tématech museli něco zásadního měnit, v případě Finchera jde o krok úplně novým směrem.

Dosud tvořil v rámci studiového systému filmy, které působily sice netradičně a kontroverzně, ale vyhýbaly se tomu vypadat jako comicsy a pracovat s motivy žánrů fantastiky.

I Fincherův debut Vetřelec 3 se snažil být při vší podvratnosti co "nejcivilnější".

Dosavadní zprávy neuvádějí, jakou technikou bude nový Heavy Metal pojednán; zda autoři zůstanou u tradiční 2D kresby, případně doplněné 3D objekty, nebo zda půjde o 3D animovaný snímek;  zde přicházejí varianty mezi fotorealistickým a comicsově formovaným stylem.

Video: youtube.com
 

Právě se děje

Další zprávy