Das Filmfest uvede Barbaru, německého zájemce o Oscara

Kultura ČTK Kultura, ČTK
17. 10. 2012 21:23
Čtyřdenní festival německých filmů se koná v Praze a Brně
Nina Hoss, představitelka hlavní role ve filmu Barbara
Nina Hoss, představitelka hlavní role ve filmu Barbara | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Das Filmfest letos návštěvníkům nabídne osobní setkání s čerstvým držitelem Stříbrného medvěda z Berlinale 2012 Christianem Petzoldem a promítne jeho na Oscara nominovaný snímek Barbara. Diváci se mohou od 17. října setkat ale i s dalšími režisérskými osobnostmi hraného i dokumentárního filmu jako jsou Peter Payer, Marie Müller či Katarina Peters.

Čtyřdenní festival německy mluvených filmů Das Filmfest se koná v Praze a Brně a nabídne před dvě desítky hraných a dokumentárních filmů.

Festival zahájí drama Co zbývá

Slavnostní zahájení festivalu Das Filmfest patří filmu německého režiséra Hanse-Christiana Schmida Co zbývá (Was bleibt). Do Prahy přijede představitelka hlavní ženské role Corinna Harfouch, jež je jednou z nejvýraznějších německých hereček silné generace berlínského divadla Deutsches Theater. Snímek byl uveden v soutěži na letošním Berlinale a získal hlavní cenu na Filmkunstfest Mecklenburg-Vorpommern. Herečku mohou tuzemští diváci mohli znát i coby představitelku Boženy Němcové ve filmu A tou nocí nevidím ani jedinou hvězdu.

Program zpestří i koncert hudebního experimentátora Hauschky a přítomnost protagonistů dokumentárního filmu This Ain't California o skateboardové komunitě v Berlíně na sklonku osmdesátých let.

Režisér Christian Petzold osobně představí drama Barbara
Režisér Christian Petzold osobně představí drama Barbara | Foto: Aktuálně.cz

Držitel Stříbrného medvěda osobně

Režisér ChristianaPetzold letos nadchl porotu Berlinale komorním snímkem Barbara, který se vrací do doby těsně před pádem Berlínské zdi. A právě tento film, za který si vysloužil Stříbrného medvěda a je kandidátem v soutěži o Oscara za nejlepší neanglicky mluvený celovečerní film, osobně uvede v kině Lucerna.

„Setkání s tímto mistrem perfektně inscenovaných, zádumčivých studií německé duše bude jistě patřit k vrcholným zážitkům festivalu", neskrývá své nadšení Simona Kopřivová z přípravného týmu Das Filmfestu.

Díky festivalu se mohlo tuzemské publikum setkat s Petzoldovými předchozími snímky Jerichow a Yella. Hlavní roli ve filmu Barbara ztvárnila Petzoldova oblíbená herečka Nina Hoss.

Das Filmfest, který každoročně na plátna českých kin přináší aktuální hrané i dokumentární filmy z Německa, Rakouska a Švýcarska, bude probíhat v pražských kinech Lucerna a Atlas a brněnském kině Art. Hlavními pořadateli festivalu jsou Goethe-Institut s Rakouským kulturním fórem v Praze a Švýcarským velvyslanectvím v Praze.

Více informací lze najít na stránkách festivalu.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy