Další šance pro české filmy

Irena Hejdová Irena Hejdová
8. 2. 2006 12:30
Praha - Rok 2006 je zatím českým filmařům mimořádně nakloněn. Nejnověji nadací pro podporu vznikajících scénářů.

Poslaneckou sněmovnou minulý týden prošel nový audiovizuální zákon. Pokud bude schválen i v Senátu, místo dosavadních přibližně 80 milionů korun ročně by státní fond pro podporu a rozvoj české kinematografie mohl rozdělovat až 300 milionů. Na kinematografii by totiž ze zákona musely přispívat také televize a prodejny a půjčovny DVD i videokazet; zvýšil by se i odvod z každého prodaného lístku do kina.

Kousek nebe
Kousek nebe | Foto: Česká televize

A dnes byla v Praze představena další aktivita: nová filmová nadace, která se zaměřuje na finanční podporu vznikajících scénářů. Vznikla ve spolupráci Barrandov studia a plynárenské společnosti RWE. Ta už před nedávnem oznámila záměr podporovat výrobu českých filmů a dokumentů, je partnerem karlovarského festivalu a nově i festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě.

Fimfárum
Fimfárum | Foto: Aktuálně.cz

Scenáristé dosud měli šanci získat finanční podporu díky Ceně Sazky udělované v rámci Českých lvů. Tato podpora je sice vyšší než částky, které bude rozdělovat nadace, ale současně je vázána na hotový scénář a nezaručuje jeho realizaci.

Nová nadace chce oproti tomu aktivně vést scénáře tak, aby se dostaly až k realizaci. Scenárista podepíše s nadací opční smlouvu a ta se se bude podílet na vyhledávání producenta a bude činit další kroky.

"Příležitost má každý, kdo má literární talent a dokáže nabídnout nějaké zajímavé nebo originálně zpracované téma. Při hodnocení budeme brát v potaz nejen uměleckou kvalitu, ale i možnosti realizace v českých podmínkách. Chceme, aby vítězné projekty neskončily v šuplíku, ale v kinech," říká Ivo Mathé, rektor AMU a jeden z členů výboru nadace.

Šílení
Šílení | Foto: Aktuálně.cz

Zárukou kvality projektu je právě složení výboru, kde zasedla respektovaná jména české scenáristiky, dramaturgie a filmové produkce. Kromě Iva Mathé to je dramaturg Kristián Suda, který spolupracoval s Bohdanem Slámou, Věrou Chytilovou, Jaromilem Jirešem či Jiřím Menzelem.

Dále spisovatel a scenárista Edgar Dutka, autor ceněných knih U útulku 5 či Slečno, ras přichází a nositel Státní ceny za literaturu; v komisi je i Lubor Dohnal, vedoucí katedry scenáristiky a dramaturgie na pražské FAMU, který napsal mimo jiné scénáře k filmům Kristove roky, Slávnosť v botanickej zahrade či Petrolejové lampy. Posledním členem komise je Štefan Uhrík, mimo jiné hlavní dramaturg Sekce nezávislých na karlovarském festivalu.

Příběhy obyčejného šílenství
Příběhy obyčejného šílenství | Foto: Aktuálně.cz

Ročně rozdělí nová nadace přibližně 800 tisíc korun ve dvou kolech. První kolo žádostí bylo vyhlášeno dnes, scénáře lze přihlašovat do 31. března. Výsledky prvního kola nadace oznámí na letošním karlovarském festivalu. Více informací o nadaci a podmínkách pro žadatele o finanční podporu najdete ZDE.

Více o možnostech financování českých filmů najdete ZDE 

 

Právě se děje

Další zprávy