Čtvrtý Harry Potter už má po premiéře

ČTK, kiz
7. 11. 2005 9:05
Londýn - Na 7000 fanoušků kouzelnického učně Harryho Pottera včera obsadilo centrum Londýna.

Tam se za účasti hlavních protagonistů a vzácných hostů konala světová premiéra čtvrtého filmu série - Harry Potter a Ohnivý pohár. "Je to zvláštní a současně báječné. Tito fanoušci čekali hodiny a ani se nemohou jít podívat na film. Jsou to skvělí lidé, tvrdé jádro našich fandů," komentoval atmosféru šestnáctiletý představitel hlavního hrdiny Daniel Radcliffe

Na promítání do sálu Odeon na Leicesterském náměstí směli jen pozvaní hosté jako například zpěvačka Madonna s dcerou Lourdes, herečka Kate Beckinsalová, ministryně školství Ruth Kellyová a modelka Claudia Schifferová. Fanouškům stačilo být při tom a neodradil je ani vytrvalý déšť.

Čtvrtý díl byl britskými úřady označen za příliš strašidelný a od svého uvedení do kin 18. listopadu budou na film smět děti do 12 let jen v doprovodu dospělého. Snímku, který pojednává o soupeření mladého kouzelníka s čarodějnickými studenty jiných škol a o jeho první lásce, se přesto, nebo právě proto, předvídá velký divácký a komerční úspěch.

Madonna s dcerou Lourdes
Madonna s dcerou Lourdes | Foto: Profimédia

Ohromný zájem byl již o knižní předlohu spisovatelky Joanne Kathleen Rowlingové. "J.K. Rowlingová je ohromná autorka. Je skvělé, že vrátila děti k četbě. Pro mého syna se stala skvělou vášní," vysvětlila americká učitelka Julie Costová, která darovala osmnáctiletému synovi Dominicku letenku do Londýna na premiéru. Podle následných výzkumů se však ukázalo, že ni takového se nestalo. Děti čtou, ale pouze Harryho Pottera. Další knížky jsou pro ně i nadále nezajímavé.

V Česku se premiéra snímku Harry Potter a Ohnivý pohár má uskutečnit 8. prosince. Pátý díl s podtitulem Fénixův řád, jehož natáčení prý začne v lednu 2006, plánuje vstup do kin v roce 2007.

 

Právě se děje

Další zprávy