Cruise se zase vydá na Nemožnou misi. Zachránit kariéru

Kamil Fila Kamil Fila
10. 2. 2010 14:00
Producentem čtyřky je režisér trojky J. J. Abrams
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Nic není nemožné. Dokonce ani čtvrtý díl Mission: Impossible. A to přesto, že hvězdnost Toma Cruise značně upadá a zatím poslední díl zdaleka nenaplnil komerční očekávání.

Studio Paramount vydalo zprávu, že Tom Cruise se vrátí k sérii Mission: Impossible (uváděné v kinech pod zkratkami M:I-2 a M:I-III) a s premiérou se počítá už na rok 2011. Producentem filmu bude J. J. Abrams, který režíroval třetí díl.

Foto: Aktuálně.cz

Režisér se nicméně stále hledá a scénář bude teprve napsán. Na svědomí ho budou mít Josh Applebaum a Andre Nemec. Applebaum a Nemec zatím pracovali hlavně pro televizi - napsali a spoluprodukovali například epizody po seriály Fastlane, Alias, October Road a Life on Mars. Při práci na Aliasu potkali právě Abramse, který jim nyní nabídl možnost napsat novou Nemožnou misi.

Jde o typický vývoj poslední doby, na kterém má právě Abrams velký podíl - dříve opovrhovaná televize dává tvůrcům mnohem větší svobodu v psaní dlouhých propracovaných příběhů a tuto zkušenost „rychle kombinovat dějová schémata" pak autoři později využijí u celovečerních akčních filmů, kde scénáře obvykle nebývají až tak dobře promyšlené.

Třetí díl Mission Impossible měl základní produkční náklady bez reklamy kolem 150 milionů dolarů, ale nakonec i přes inflaci, jež uběhla od prvního dílu z roku 1996, utržil v amerických kinech i celosvětově nejméně. Zaplatil se až díky DVD a Blu-ray diskům.

Nicméně mezi fanoušky jde paradoxně o nejlépe přijímaný díl a rovněž filmoví kritici jej považovali za nejzvládnutější kousek z celé série. První film režírovaný Brianem De Palmou se totiž přece jenom příliš odchýlil od týmově stavěné seriálové předlohy (existují dvě série, jedna z roku 1966 a druhá z roku 1988).

Foto: Aktuálně.cz

Druhý díl režírovaný Johnem Woo zase působil jako přílišná stylová exhibice. Teprve trojka měla nekolísavé tempo a přehledný děj a stylově se přiblížila trendu současných akčně agentských  filmů nastavených bourneovskou trilogií.

Nejtěžší úlohou pro scenáristy a všechny ostatní lidi podílející se na filmu bude ovšem napravit veřejný pošramocený obraz Toma Cruise, jemuž se v posledních letech přestalo herecky dařit - kromě toho, že jeho vlastní filmová společnost United Artists vyprodukovala neúspěšné politické drama Hrdinové a zbabělci (Lions for Lambs) a i pozdější historické drama Valkýra o nepodařeném atentátu na Hitlera lehce zapadlo.

Cruise sice přesvědčil, že má i komediální nadání v parodii Tropická bouře, kde byl k nepoznání zamaskován za otylého plešatého producenta s neuvěřitelně vulgárním slovníkem, ale právě tahle nepoznatelnost mu mnoho slávy nepřinesla.

Foto: archiv

Spíše se nad ním neustále vznáší odér sektáře - jeho ustavičná propagace vlastní scientologické víry podle průzkumů veřejného mínění působí na většinu lidí odpudivě. Nedobře dopadla i jeho snaha vyznat se z lásky ke své partnerce Katie Holmesové: většinu Američanů dodnes straší jeho skákání po gauči s výrazem bezdůvodně nadšeného šimpanze v talk show Oprah Winfreyové.

Zdá se ovšem, že studio Paramount věří silné ruce producenta J. J. Abramse, který loni zazářil se svým restartem Star Treku, dalo tak Cruisovi po rozchodu v roce 2006 novou šanci. 

"Tom a J.J. jsou velmi talentovaní a my jsme nadšení, že s nimi můžeme pracovat na znovurozjetí této legendární značky," prohlásil předseda správní rady studia Brad Grey.

Hollywood totiž v posledních letech vyloženě stojí a padá na pokračováních, remacích a restartech. Originální příběhy, které mají šanci oslovit široké publikum, nelze dopředu plánovat, jnež studio musí mít pro svůj chod připraveny zaručené kasaštyky, aby bylo možné sponzorovat více než polovinu ostatních, prodělečných filmů.

Foto: Aktuálně.cz

Paramount měl v poslední době čtyřku Indiana Jonese, rozjel sérii Iron Man a pokusil se o nové série s G. I. Joe a Kronikou rodu Spiderwicků, které ovšem příliš nezaujaly. Loni Paramount distribuoval i nejvýdělečnější film v poměru náklady/zisk, supernízkorozpočtový horor Paranormal Activity.

Přestože se právě pokračování zdají být jistou zárukou komerčního úspěchu, o jejich vzniku se v zákulisí studií nerozhoduje vždy rychle a snadno. Mnohá pokračování nakonec nespatří světlo světa, resp. tmu promítacích sálů přes ohlášení tvůrců a přání diváků, kteří na webových fórech pravidelně sestavují žebříčky filmů, jež by si nejvíc zasloužily remake.

Fanoušci pochopitelně nepřestávají snít ani o Cruisově nejslavnější roli a rádi by viděli předělávku nebo pokračovaní filmu Top Gun. Nedávno se dokonce objevily zprávy o hotovém scénáři a téměř úspěšném jednání s hercem, přestože studio nikdy oficiálně o návratu neposlušného pilota Mavericka nemluvilo.

 

Právě se děje

Další zprávy