Coppola se vrací k režii snímkem o nesmrtelnosti

BBC, Hej
14. 5. 2007 10:32
Režisér zfilmuje román Mircey Eliada
F. F. Coppola, Martin Scorsese, Steven Spielberg a George Lucas na Oscarech
F. F. Coppola, Martin Scorsese, Steven Spielberg a George Lucas na Oscarech | Foto: Reuters

Los Angeles - Po deseti letech se k filmové režii vrací hollywoodský veterán Francis Ford Coppola. Jeho nový film se jmenuje Youth Without Youth a odehrává se za druhé světové války. Hlavní roli profesora, jehož nesmrtelnost k němu přitáhne pozornost nacistů, hraje Tim Roth.

Coppola film nejen režíroval, ale je i autorem scénáře, který volně adaptuje román rumunského filozofa a historika náboženszví Mircey Eliadeho (1907 1996), který se přátelil  s Emilem Cioranem a Eugenem Ioneskem.  Kniha z roku 1976 popisuje život sedmdesátiletého mužer, který získá nesmrtelnost po zásahu bleskem.

"Ten snímek představuje novou éru v mé kariéře," prohlašuje Coppola, který prý odteď hodlá natáčet už jen osobní filmy.

Za tu dosavadní kariéru si letos osmašedesátiletý Coppola vydobyl celkem pět Oscarů, první z nich za scénář k filmu Patton v roce 1971.

Sedmdesátá léta pak byla nejplodnějším obdobím jeho kariéry: natočil mimo jiné válečnou Apokalypsu nebo dva díly legendární mafiánské ságy Kmotr podle knih Maria Puza.

Sošku pro nejlepšího režiséra si odnesl v roce 1975 právě za druhý díl Kmotra, který byl tehdy vyhlášen i nejlepším snímkem roku.

V uplynulých letech se Coppola věnoval spíš produkci; jako výkonný producent je podepsaný pod filmy Dobrý pastýř Roberta de Nira, Ospalá díra Tima Burtona či Ztraceno v překladu a Marie Antoinetta své dcery Sofie Coppolové. Naposledy v roce 1997 natočil Vyvolávače deště.

Podle ScreenDaily si nový Coppolův film premiéru odbyde na římském filmovém festivalu, který se letos v říjnu bude konat teprve podruhé. Přehlídka už se v prvním roce existence stihla stát oblíbeným místem hollywoodské smetánky; loni se zahájení zúčastnili mimo jiné Nicole Kidmanová, Richard Gere či Leonardo DiCaprio.

"Těším se, že film představím právě v Itálii, jejíž velcí režiséři Fellini, Rossellini, Pasolini a Antonioni inspirovali mou ranou tvorbu," dodává Coppola, který je potomkem italských přistěhovalců.

Římská konkurence tradičního prestižního festivalu v Benátkách má specialitu, co se rozhodování o hlavních cenách týče: nejlepší filmy tu volí namísto poroty vybraná skupina filmových fanoušků, která se rekrutuje z řad veřejnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy