Coelhův slavný Alchymista doputuje na filmové plátno

him
20. 5. 2008 11:15
Adaptaci bude režírovat Morpheus z Matrixu

Cannes - V Cannes se neukazují jen hotové velkofilmy jako Indiana Jones, ale oznamují i adepti na titul komerčně úspěšných snímků. Studio bratří Weinsteinů tak na nejslavnějším festivalu potvrdilo, že pod jejich dohledem vznikne snímek Alchymista podle slavného románu Brazilce Paula Coelha.

"Ta kniha je jednoduchá a spirituální. A scénář to bude plně reflektovat," citovaly agentury Harveyho Weinsteina, který do projektu se svým bratrem Bobem hodlá investovat přes šedesát milionů dolarů. Už prý četl hodně scénářů na její adaptaci, ale doteď ho všechny jen rozčílily.

"Jsem rád, že Alchymista bude zfilmován tak, jak si představuji. Doufám, že jednoduchost a duše mé práce zůstane zachována," vzkázal autorům v citovaném prohlášení na oplátku sám Coelho.

Foto: Archiv

Hlavní figurou při natáčení bude šestačtyřicetiletý herec Laurence Fishburne. Morpheus z Matrixu si v Alchymistovi  nejen zahraje, ale bude i režisérem, spoluproducentem a spoluautorem scénáře. "Jsem nejšťastnější muž na této planetě," vzkázal ve videopozdravu herec.

"Tohle je unikátní projekt a teď má i tým, který zajistí, že jeho cestě na plátno bude věnována péče, jakou si zaslouží," řekl Fishburne v narážce na to, že Harvey Weinstein kvůli němu načas opustí vedení studií a snímek si vezme osobně pod svá křídla.

To samé už udělal u oscarového Zamilovaného Shakespeara a vyplatilo se. I s natáčením podle knih má zkušenosti, na plátno přivedl tak úspěšné adaptace, jako je Talentovaný pan Ripley a Anglický pacient. Na kontě má i Dobrého Willa Huntinga nebo Chicago.

Tady to všechno začalo...
Tady to všechno začalo... | Foto: Archiv

Už brzy vyrazí autoři do Španělska a Latinské Ameriky, aby našli představitele hlavního hrdiny. Producenti by rádi obsadili i španělskou hvězdu Penélope Cruzovou, která právě v Cannes o víkendu uvedla nový film Woodyho Allena.

Podle Weinsteinů se vyjednává ještě s dalším autorem, který má na poličce Oscara za scénář. Natáčet by se mělo začít ještě letos na různých místech v Evropě, v severní Africe i na Blízkém Východě.

Filmaři tu navštíví Jordánsko nebo saúdskoarabské město Abú Dhabí a výsledný snímek se má podle Weinsteina stát mostem do této oblasti. Producent už prý vyjednává s potenciálními distributory filmu, který si má světové publikum získat "kombinací spirituální pouti, mládí, lásky a akce".

Coelho vydělává Argu na podstatnější tituly
Coelho vydělává Argu na podstatnější tituly | Foto: Archiv
Čtěte také: Nový Coelho: prázdnota a prázdnota

Alchymista vyšel poprvé před dvaceti lety, je to druhá a doposud nejúspěšnější kniha chrliče bestsellerů Coelha; prodalo se jí už na 30 milionů kopií. Jeho příběh je bájí o pastýři, který hledá poklad - a najde ho pochopitelně v sobě, když se naučí naslouchat svému srdci a znamením, jež mu dává život.

Někdejší textař Coelho si prý podobné satori prožil v roce 1986 při pouti do Santiaga de Compostela. A od té doby o tom píše knihy, které dobývají bestsellerové žebříčky včetně Česka.

Coelhovi se bezesporu podařilo vyhmátnout rozpolcenost moderní doby, kdy "diktát úspěchu" odrazuje mnoho lidí od cesty za "opravdovými" sny. A jeho fanoušci by přísahali, že četba těch knih jim změnila život.

Coelhovi odpůrci sice přiznávají, že jeho beletristická kázání mohou mít jisté psychohygienické účinky, ale odmítají, že by autor někam posouval možnosti literatury. Chrlí další a další knihy, jejichž motivy se opakují a úroveň klesá.

Cynici v něm vidí rovnou prodejce newageově instantního duchovna, který dobře dokumentuje další rozpor moderní civilizace: že na "touze po harmonii" se dnes dá velmi dobře vydělat.

 

Právě se děje

Další zprávy