Chcete legálně vidět staženého Hřebejka?

Irena Hejdová Irena Hejdová
31. 8. 2007 12:33
Hřebejkovy filmy budou na internetu

Praha - K ojedinělému kroku se rozhodl producent Ondřej Trojan, který stojí za všemi filmy autorské dvojice Jan Hřebejk a Petr Jarchovský.

Zatímco jeho pilný režijně scénáristický tým se připravuje na zářijovou premiéru filmu Medvídek a už natáčí další snímek U mě dobrý, na internetové stránce Trojanovy produkční firmy Total HelpArt T.H.A. se připravuje start portálu, odkud půjde legálně stáhnout téměř všechny předchozí Hřebejkovy filmy.

Pod sloganem Stahuj legálně se na stránkách v průběhu září zprovozní systém, který dovolí filmy stáhnout a jednou shlédnout. "Jedno stáhnutí by mělo stát kolem čtyřiceti korun," říká Trojan.

Kráska v nesnázích
Kráska v nesnázích | Foto: 2 media

Chybí retromuzikál Šakalí léta, jinak je v nabídce vše od Pelíšků přes Pupendo, Musíme si pomáhat a Horem pádem až po loňskou Krásku v nesnázích. Nabídku doplňují další snímky z produkce Total HelpArt T.H.A. - Trojanův režijní počin Želary nebo Vorlova Cesta z města.

Objeví se do budoucna na serveru i nové Hřebejkovy filmy včetně aktuálního Medvídka? "To ještě nevím. Tahle forma distribuce je zatím marginální, chceme nejdřív zjistit, jak to bude lidi zajímat," odpovídá Trojan.

Aktivita Ondřeje Trojana je pochopitelná, zvláště po nedávných skandálech s únikem filmů Vratné lahve či Roming záhy po premiéře na internetové výměnné sítě. Jen před několika dny byl obviněn mladík z Kaplice na Českobudějovicku, který nahrál a na internet umístil nelegálně pořízenou kopii snímku Simpsonovi ve filmu ještě předtím, než si titul vůbec odbyl americkou premiéru.

Medvídek: Hrdinové filmu
Medvídek: Hrdinové filmu | Foto: 2media.cz

"Video On Demand je dneska populární služba, my jsme se ale rozhodli jít vlastní cestou," říká Trojan. Za důvod svého tahu ovšem namísto obav z nelegálního stahování označuje cenovou politiku Ochranného svazu autorského.

"Ostatní provozovatelé téhle služby mají smlouvy s OSA. Ty smlouvy jsou ale nehorázné, organizaci na jejich základě připadne dvacet procent výnosů ze stahování," vysvětluje producent s tím, že všechny nabídky od ostatních provozovatelů kvůli tomu už dřív zamítl.

Služby Video On Demand už jsou v Česku dostupné. Krom legálního stahování hudby například prostřednictvím serveru www.i-legalne.cz existují už i služby, které nabízejí ke stažení filmy. Třeba server Kinomania na Seznamu nabízí taktéž snímky v cenové relaci 40 - 50 korun; svým zákazníkům nabízí stahování filmů i operátor O2.

Z Česka vzešel i unikátní projekt Doc Air, který nabízí k - leckdy i bezplatnému - stažení dokumentární filmy české i zahraniční provenience, včetně dokumentů od Jana Svěráka či Heleny Třeštíkové.

 

Právě se děje

Další zprávy