Českým divákům bathoryovská krev pořád chutná

Irena Hejdová Irena Hejdová
22. 7. 2008 11:15
Na Jakubiskův velkofilm nestačí ani Františkovo embéčko
Bathory: Deana Jakubisková a Anna Friel
Bathory: Deana Jakubisková a Anna Friel | Foto: Jakubisko Film/Larry Horricks

Praha - Přesně 7000 Red Bullů, 17 500 litrů alkoholu a 42 tisíc káv, 210 tisíc cigaret a tři miliony korun za telefony - rekordy se Jakubiskova Bathory honosila už při natáčení a rekordy nyní zažívá i v české distribuci. Po dvou týdnech v kinech stále s velkým náskokem ovládá první místo žebříčku podle Unie filmových distributorů.

Před týdnem se stala krvavá hraběnka rekordmankou letošního roku. O prvním víkendu na ni přišlo 77 512 diváků, porazila tak co se statistiky týče Indyho Jonese, Sex ve městě, Hřebejkovo U mě dobrý, Takovou normální rodinku a Bobule k tomu.

A počet zájemců o nejdražší český film neklesá. O tomto víkendu jich přibylo dalších 72 tisíc a aktuálně už má Alžběta Bathoryová na účtu 204 tisíc diváků a s nimi i 23 milionů korun tržeb;  to všechno po pouhých dvou týdnech v kinech.

Diváky kombinace dvouapůlhodinové stopáže, krve, lásky, intrik a Anny Frielové a Karla Rodena do kin táhne. Své udělal marketing, start na karlovarském festivalu i žánr; historický kostýmní velkofilm už v Česku dlouho nevznikl, a tak si diváci užívají hry na Hollywood.

O Bathory se ostatně mluvilo tak dlouho, že si ji řada diváků už kvůli tomu nechce nechat ujít - navzdory spíše odmítavým recenzím, které sice oceňují velkolepost, ale ještě víc by ocenily, kdyby snaha o nic z filmu tolik nebyla cítit, třeba výměnou za lepší scénář.

Film provází nákladná reklamní kampaň a tvůrci neskrývají mezinárodní ambice - Bathory má ostatně hned několik jazykových verzí a po uherských lánech se v ní prohánějí herci z Česka, Slovenska, Maďarska i Británie.

Foto: Aktuálně.cz

Zbytek filmů v českých kinech zdaleka tolik netáhne; nedosáhly totiž ani na hranici 20 tisíc diváků. Animovaná Kung Fu Panda o víkendu zaujala 19 tisíc diváků, Hancock 14 tisíc diváků, Letopisy Narnie: Princ Kaspian 10 tisíc diváků.

Nováček v kinech, komiksový Neuvěřitelný Hulk, skončil až na pátém místě s pouhými osmi tisícovkami diváků. Romantická novinka Jak ukrást nevěstu je v těsném závěsu, až na dalších pozicích se ve stínu Bathory krčí i velká hollywoodská trojka Wanted, Sex ve městě a Indiana Jones a království křišťálové lebky.

Další český film je až na desáté pozici - debutovou komedii František je děvkař o víkendu vidělo 5000 lidí a celkově má po sedmi týdnech v kinech na kontě 104 tisíc diváků.

Diváka s pořadovým číslem 111 000 bude losovat právě dnes v 16 hodin v pražském Palace Cinemas Nový Smíchov a představitel nenapravitelného děvkaře Josef Polášek vítězi poté předá výhru - vůz Škoda 1000 MB, kterým ve filmu jeho hrdina jezdí.

Jestli by s ním předehnal krvavou hraběnku, je ale otázkou.

 

Právě se děje

Další zprávy