Český filmař je ve finále studentského Oscara

Kultura Kultura
26. 4. 2011 16:20
Do pětičlenné nominace se dostal Libor Pixa z FAMU
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Film Graffitiger studenta FAMU Libora Pixy se dostal do finálové pětice snímků nominovaných na studentského Oscara v kategorii zahraničních filmů. Oznámila to americká Akademie filmového umění a věd.

Český zástupce se o prestižní cenu utká s filmy ze Švédska, Velké Británie, Německa a Norska. Pětice finalistů vzešla z širšího výběru 52 snímků z 32 zemí. Vítěz 38. ročníku bude vyhlášen na ceremonii 11. června v Samuel Goldwyn Theater v Beverly Hills.  Podle pravidel můžou přitom vyhrát až tři filmy.

Pro animovaný film Graffitiger, který vznikl v koprodukci producentky Pavly Kubečkové ze společnosti nutprodukce a FAMU, to není první ocenění. Sprejová romance čerstvého absolventa pražské FAMU (studoval u Břetislava Pojara) zvítězila loni na FamuFestu, letos získala novou Cenu Magnesia za nejlepší studentský film spojenou se sumou sto tisíc korun, která se předávala na nominačním večeru.

Nyní Graffitiger obíhá tuzemské i zahraniční festivaly s kladnými ohlasy diváků i kritiky. Nejbližší možný termín, kdy ho  diváci budou mít možnost zhlédnout, je tento týden na festivalu AniFest v Teplicích, kde soutěží v rámci přehídky filmových škol ze zemí Visegradu a je také součástí sekce AniFest Choice. Na přelomu května a června pak bude k vidění na Mezinárodním festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně. 

Foto: Aktuálně.cz

Desetiminutový film vypráví příběh namalovaného osamělého graffiti-tygra, jehož domovem jsou zdi a fasády pražských domů. Město plné posprejovaných špinavých uliček a zákoutí je džunglí, kde tygr hledá cestu ke své ztracené lásce...

Podle producentů snímek nabízí jiný pohled na Prahu, než jsou lidé zvyklí. Objevují se v něm jak ikonické panorámy, tak místa, která jsou většinou neznámá. Natáčelo se v šesti čtvrtích a na více než 50 lokacích, což je na animovaný film této délky velmi nadstandardní.

Film je zpracován kombinovanou technologií 2D kreslené animace a reálně natočených záběrů s herci. Nejprve tedy bylo nutné veškeré záběry natočit na digitální kameru s vysokým rozlišením a teprve poté začít animovat. Režisér Pixa na něm pracoval více než rok.

Mezi Pixovy předchozí snímky z období studií patří Psi-Cho (2005) nebo Hrůzné náhody (2007). Jejich autor nyní sám vyučuje na FAMU základy 3D počítačové animace, v letošních Autopohádkách režíroval poslední povídku Vincent.

Prestižní ocenění dosud z Čechů získal pouze Jan Svěrák za film Ropáci v roce 1989. Nominováni byli v minulosti ještě další čtyři Češi. Mnoha vítězům z minulých let včetně Svěráka pomohlo získání studentského Oscara k odstartování úspěšné filmařské dráhy; to platí pro domácí i zhraniční filmaře.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy