České filmaře čeká horké léto

Irena Hejdová Irena Hejdová
11. 6. 2007 0:00
Do kin se chystá Červená Terezka i falešný politik
O rodičích a dětech: David Novotný a Josef Somr
O rodičích a dětech: David Novotný a Josef Somr | Foto: Deník

Praha - Letní natáčení umožňuje filmařům využít dlouhé dny, ale hlavně divadelní prázdniny - a opět pracovat s jinak vytíženými herci. Některé výsledky budou k vidění už na podzim, většina až příští rok.

Už teď točí nové filmy řada známých režisérů. Vladimír Michálek pokračuje s adaptací Haklovy novely O rodičích a dětech, autor Účastníků zájezdu a Romingu Jiří Vejdělek s filmem Václav s Ivanem Trojanem v hlavní roli.

Infobox

Milan Šteindler rozjíždí film O život, ve Venkovském učiteli Bohdana Slámy si stejně jako v Divokých včelách a Štěstí hlavní roli zahraje Pavel Liška. V létě pokračuje i natáčení Bartova animovaného filmu Na půdě či adaptace Máchovy básně Máj od F. A. Brabce.

Nové filmy chystají i debutanti. Martin Dolenský natočí komedii Chyťte doktora, v níž se v trojroli objeví Michal Malátný z Chinaski; hudba ovládne i připravovaný první film o českém hip hopu Česká rapublika, v němž si filmový debut odbudou Supercroo či Orion.

Supercrooo
Supercrooo | Foto: Supercrooo

Na konci léta by svůj první celovečerní film Bobule měl začít natáčet Tomáš Bařina. "Inspirovali jsme se příběhem falešného poslaneckého asistenta," připomíná bizarní postavu české politické scény Lukáše Kohouta. Bařina ve spolupráci se scénáristou Rudolfem Merknerem finišují se scénářem a jednají s investory. Stejně tak o obsazení, například s hercem Kryštofem Hádkem.

"Pokud všechno klapne, tak budeme natáčet od půlky srpna do půlky září, abychom stihli vinobraní," vysvětluje Bařina a poodhaluje tak, že film ve shodě s názvem bude také o vínu.

Poslední plavky
Poslední plavky | Foto: Aktuálně.cz

Hned ve dvou letních filmech si zahraje Josef Polášek - v komedii Michala Krajňáka Poslední plavky mu po boku Petra Čtvrtníčka připadne part vesnického prosťáčka Kamila, ve snímku František je děvkař Jana Prušinovského ztvární naopak protřelého svůdníka

V polovině července se začne natáčet film O červené Terezce. "Hlavní hrdinka jde v září do školy, tak musíme dotočit do konce prázdnin," vysvětluje producent Vratislav Šlajer ze společnosti Bionaut Films.

Vypráví o dívce se zvláštní zálibou v pohádce O červené Karkulce. Představitelku hlavní role Dorotku Dědkovou našli prostřednictvím castingu, její rodiče si zahraje seriálová herečka Jitka Čvančarová a Pavel Řezníček.

Režisérka filmu Maria Procházková má za sebou oceňovaný snímek Příušnice a částečně animovaný debut Žralok v hlavě s Oldřichem Kaiserem; tentokrát slibuje, že půjde o snímek ryze hraný.

"Film pro všechny, kteří někdy byli dětmi" kombinuje prvky strašidelné pohádky, dětské komedie a dospělého psychologického dramatu. Vzniká s podporou Státního fondu kinematografie a České televize.

 

Právě se děje

Další zprávy