Cate Blanchettová se vrací jako královna Alžběta

Irena Hejdová Irena Hejdová
20. 9. 2007 11:00
Ani druhým filmem možná nekončí série ze staré Anglie
Královna Alžběta: Zlatý věk - Cate Blanchettová
Královna Alžběta: Zlatý věk - Cate Blanchettová | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Na nedávném festivalu v Torontu představila svůj nový film herečka Cate Blanchettová. Krátce předtím si odvezla cenu z prestižního festivalu v Benátkách za ztvárnění Boba Dylana v experimentálním snímku I´m not There. Ve snímku Královna Alžběta: Zlatý věk se vrací k jedné ze svých nejznámějších rolí - britské panovnice ze 16. století.

Královna Alžběta: Zlatý věk je pokračováním devět let starého snímku Královna Alžběta. Blanchettová si za ztvárnění slavné panovnice tehdy odnesla oscarovou nominaci. V prvním filmu mladá teprve nastupovala na trůn a bojovala s nevírou katolických poddaných i s nedůvěrou dvora.

V novém filmu už není mladou dívkou, která se teprve učí panovat.. Teď už svědomitě vládne nad celým královstvím i nad dvořany. Problémy ale tentokrát přijdou z druhé strany kanálu: ve Španělsku už král Filip II. sbírá armádu, s níž hodlá katolickou Anglii osvobodit z rukou protestantské královny.

Hollywood Reporter v té souvislosti připomíná paralely filmu se současnou politickou situací a bojem s náboženským fundamentalismem. Alžběta tu ovšem zastupuje síly dobra a liberalismu proti náboženské netoleranci a barbarství španělských inkvizitorů.

Dojde i na milostnou zápletku, kterou zosobňuje Sir Walter Raleigh v podání Cliva Owena. V roli poradce Francise Walsinghama se vrací Geoffrey Rush.

Královna Alžběta: Zlatý věk - Cate Blanchettová a Clive Owen
Královna Alžběta: Zlatý věk - Cate Blanchettová a Clive Owen | Foto: Aktuálně.cz

Nemění se ani režisér. S Shekharem Kapurem natočila Blanchettová v roce 1998 úspěšnou Královnu Alžbětu. Výlet do staré dobré Anglie 16. století tehdy Kapurovi vyšel; celosvětově film s třicetimilionovým rozpočtem vydělal 82 milionů dolarů.

Podle Kapura je ve výhledu i třetí díl. "První dva filmy jsou o moci, třetí film by mohl pojednávat o smrti," říká. "Alžběta, to je svět nekonečných možností," souhlasí osmatřicetiletá herečka. "Myslím, že o ní vznikne ještě spousta filmů, protože je opravdu fascinující."

Druhý film ovšem zatím vzbudil spíše smíšené reakce. Hollywood Reporter ho nazval "nestydatě romantickým snímkem, který na tržbách může vydělat jmění stejně jako jeho předchůdce".

Královna Alžběta: Zlatý věk - Geoffrey Rush a Cate Blanchettová
Královna Alžběta: Zlatý věk - Geoffrey Rush a Cate Blanchettová | Foto: Aktuálně.cz

Ocenil snad jen výpravu: "úžasné kostýmy, velkolepé dekorace vystavěné v anglických studiích Shepperton či architektonicky pozoruhodné lokace, které filmu dodávají na majestátnosti".

Variety psal ještě zdrženlivěji s tím, že film není moc možné doporučovat až na "potěšení ze sledování Cate Blanchettové."

Královna Alžběta: Zlatý věk 12. října vstupuje do amerických kin, do českých 22. listopadu. Blanchettová se pak do kin vrátí napřesrok - ve čtvrtém Indianu Jonesovi nazvaném Indiana Jones a Království křištálové lebky.

 

Právě se děje

Další zprávy